אליפות הארץ בסאפ ולונגבורד 2017 כללי

אליפות הארץ בסאפ ולונגבורד 2017-10


בתמונה: עדי קלנג / צילום: בני משי

אליפות הארץ בסאפ ולונגבורד 2017.

 

כתבה מאת: עידו דר אל / צילום סטילס: בני משי וטוטו פוטו / צילום וידאו: טל אקוקה 

דקה לשעה 6 בערב.
השמש בדיוק שקעה מאחורי השובר של המרינה בחוף הקשתות באשדוד.
שנייה לפני שהחושך ירד על חופי ישראל הסתיימו להם מקצי הגמר של הלונג והסאפ. אני כשופט ראשי יחד עם אבי סיטבון,ירדנו עייפים מהפודיום של המנצחים (שעלינו עליו כדי לא לפספס חלילה אף גולש עם רדת החשיכה).
מסרנו את דפי הניקוד נפרדנו מהצוות של התחרות חזרנו לאוטו ונהגתי הביתה. במהלך הנהיגה לא ממש חשבתי על התחרות אך הרגשתי שכולם ניצחו: האירוע, האנשים והמתחרים בשני הענפים.
כמה ימים אחרי,הסתדרו לי התובנות מהאירוע והגעתי לכמה מסקנות…

בהחלט היה נכון לבטל את התחרות שהתקיימה לפני כמה חודשים
זו הייתה החלטה אמיצה ולא קלה מצד המארגנים, בעיקר כשצוות השופטים והמתחרים הגיעו לחוף אבל בדיעבד התנאים היו בעיתים לעומת התנאים המעולים שחיכו לנו הפעם: סוואל בגובה כתף – מותן עם ים כחול חלק בשעות הבוקר ורוח קלה בשאר היום.

הגלים נשברו עם כוח והתגלגלו לשני הכיוונים בפיק המרכזי מלמעלה והסתיימו בגורה חזקה ומאתגרת על החול, מהצד הדרומי של הפיק. בהתקפות הנכונות נכנסו לפטים ארוכים שאפשרו גל ארוך ומהיר למי שחיכה בקור רוח ובסבלנות במקצים. הייתה שמש אביבית נעימה לאורך כל היום. גם עם כניסת הצפונית אחה"צ הגלים לא התקלקלו וסיפקו התקפות ללא הפסקה כך שכל המתחרים זכו להציג את יכולתם.

 

בסרטון: עדי קלנג / צילום: טל אקוקה

התחרות הוכיחה שיש צורך בסבב לשתי הקטגוריות לונגבורד וסאפ

סצנת הלונגבורד / רטרו התפתחה מאוד ב 5 שנים האחרונות דבר שניכר היטב
בהתהוות קבוצות גדולות במדיה החברתית שעוסקות באהבה לתחום

ושוק שגדל עם כניסת מותגים שמתמחים בנישה הזאת. מלבד אירוע מסוים שהתקיים בקיץ האחרון שנועד למעט מוזמנים בלבד ולא כלל נשים, לא הייתה כאן תחרות שנים רבות שיוחדה לענף הלונגבורד ושיכלה להוות במה לגברים ונשים כאחד.
התחרות הזו הראתה נוכחות גדולה של גולשים שבאו מכל הארץ ומגוון סגנונות והראו עד כמה זה היה חסר וחשוב לסצנת הגלישה בארץ – הלונגבורד מעצם טבעו בעל וייב קולי ורגוע אך זה לא מנע מהמתחרים להילחם על כל גל ולהפגין תחרותיות משולבת בספורטיביות. עם תום המקצים החברה התחבקו ויצאו מהמים עם חיוך. גם אלה שהפסידו נשארו בחוף ליהנות מהאירוע, להשוות ציוד, להתעדכן בחידושים ולהדק קשרים.
חשוב לציין שחלק התנגדו לרעיון שתהיה תחרות לונג בכלל. לבסוף הם באו והשתתפו כי הבינו שהתחרות היא לא רק כדי לנצח אלא גם במטרה להפגין ולשתף סגנונות שונים. בנוסף, לחזק קהילה שלמה. גם הנשים הראו נוכחות ומגוון ואני מאמין שיש עוד הרבה משני המינים שיבואו לאירוע הבא .

בענף הסאפ בכללי הייתה קפיצה מאסיבית של נוכחות במים במהלך השנתיים האחרונות בעיקר מרוצי רייס ואירועי שייט המוניים אבל לא תחרות סאפ גלים.
גם כאן כמו הלונגבורד באו מצפון ומדרום להתחרות וכולם היו רעבים ובאו עם ציוד שונה מקצה לקצה. בניגוד ללונגבורד הרגוע היחסית, מקצי הסאפ היו מאוד אינטנסיביים עם לחימה אגרסיבית לתפוס גלים ולשחוט אותם בכל הכוח.
לעומת זאת בחוף המתחרים עצמם היו באווירה שמחה וחברית.

אחת הבעיות שהיו במהלך היום שמתחרים מהלונג נאלצו לחכות הרבה זמן למקצים כמו גם גולשי הסאפ בגלל קיום מקצים לסירוגין בין שתי הקטגוריות.
זה אמנם קשה לשמור על ריכוז למקצה הבא – אך טכנית אין הבדל בין זה לבין תחרות באותה נישה עם כמות גדולה של משתתפים.

בהחלט ניתן ליצור תחרויות נפרדות אך יש לזכור שבשתי הנישות האלו הייתה הפסקה ארוכה בשטח ואי אפשר היה לדעת כמה מתחרים בפועל יגיעו ואם יש הצדקה להפרדה. ע"פ מה שראיתי זה בהחלט אפשרי ותלוי אך ורק במספר המתחרים שיירשמו לתחרות הבאה ויראו נוכחות גדולה יותר שתאפשר הבאת מספר גדול יותר של חסויות. כפועל יוצא – יממנו סבב עקבי ומסודר.

קטגורית הלונג

יש כמה סגנונות והיה מעניין לראות מה תהיה הבחירה של המתחרים. תחרות לונגבורד לשיפוט היא הרבה יותר מורכבת וקשה יחסית מהגלישה על שורטבורד קונבנציונלי בגלל שיש כאן אלמנטים של אומנות, סגנון וביצועים פרוגרסיביים שמשלבים ישן עם חדש. כמו כן ההבנה במורכבות השליטה במסה של הלונגבורד שהמינימום שלהם הוא 9 פיט.

בחינת הלונגים על החוף הראתה גם שוני בבחירת הציוד. חלקם הלכו על האולד סקול של חרב אחת ושייפ לנוזרייד, חלקם בחרו בפרפורמנס לביצועים – גלשן עם 3 חרבות, רוקר גבוה מאד ובעיקר בזנב המאפשר תנועות חדות.
היו כאלה שבחרו בסגנון אגרסיבי של כוח וביצועים כמו אלון נבאי שנרדם בשמירה ותפס מעט מדי גלים,אך יהווה סיכון למתחרים אם יהיה ערני בתחרות הבאה. גל דהן שבגלישה "רגילה" ידוע כגולש כוח הצליח לשלב ביצועים על הליפ עם זרימה חלקה על הגל. זאב דויד ששילב הרבה מאד קארבים מלמעלה וביצע מהלך ייחודי של ליי פורוורד – סוג של שכיבה על הגל עם הגב והיד האחורית במים. היו גם כאלה שבחרו בסטייל מינימליסטי אולד סקול כמו קיריל שיגולסקי .

אליפות הארץ בסאפ ולונגבורד 2017

בתמונה: זאב דויד / צילום: טוטו פוטו

היו כמה מתחרים שתפסו מלא גלים אבל לא הצליחו לממש הפוטנציאל שלהם
וקיבלו ניקוד נמוך בגלל כמה טעויות קלאסיות. כשהלונג תופס מהירות אדירה יש שתי אופציות:

  • לתקוע ברקסים ולשלוט בו בכדי להישאר בקטע הקריטי של הגל ולהחליף הילוכים.
  • אפשרות שניה ללכת עליו לחרטום ולעשות הנג 5 או 10.

הרוב פשוט רצו על הגל בחצי הליכה או ישיבה שפופה ובזבזו את הפוטנציאל של הניקוד. כשעומדים בפוזה של סול ארץ' – זה צריך להיעשות ממש בחלק החלול של הגל כשהליפ פוגע בברכיים וקרוב להעיף את הגולש. לא כמו הרוב שעמדו בקטעים השטוחים. בביצועים של פגיעה בליפ חשוב לדחוף עם הזנב ולהרים הגלשן לפגיעה ולהסתובב בצורה עגולה, לא ריחוף עדין וישר על הקצף כשהרגלים ממוקמות באמצע הגלשן – זה טיימינג מפוספס. היו כאלה שעשו פלואטר ריחוף ישר על הליפ ונחיתה קשה באוויר לפלאטס, החלק השטוח של הגל ליד הליפ – על דבר כזה מקבלים ניקוד גבוה. היו כמה ניסיונות להליקופטר – סיבוב שלם של הלונג בהחלקה או עם הזנב קדימה מתחילת החתירה
או עמידה על החרטום וסיבוב כל הגלשן עם עמידה בחזרה על הזנב, ביצוע כזה רצוי להתחיל ישר על הגל או בקטע ולא בסוף כשהגל נגמר ויש קצת קצף שאגב לוכד את הלונג ולא מאפשר סיום ההליקופטר. ניסיונות לביצוע רדיקלי לא נותנים ניקוד על המאמץ אלא על סיום הביצוע.

גם סיומת ויציאה מהגל מעניקה נקודות חשובות היו כאלה שירדו מהגלשן עם הגב לקהל או שיצאו בצורה חלקה ועברו ישירות לחתירה על הברכיים (כמו קיריל). הרבה נחתו מביצוע ונפלו מיד עם הנחיתה שלו כי התרוממו גבוה ומהר מדי במקום להתייצב – דבר שפגע בניקוד הפוטנציאלי.
בגדול הלונגרים הפגינו כושר ורמה גבוהה והיו כמה גלים בהחלט עם ניקוד גבוה מאד. שלושתם שונים ושיקפו את המגוון ורמת התחרות:

  • אבי מרזוק – גלש על לונגבורד פרפורמנס ונתן את הביצוע הכי משוגע של התחרות – קאט קארב עגול (עם חריש ומניפה מלאה של מים לשמים ) בחזרה לתוך הפוקט עם שכיבה מלאה בתוך הקצף וביצע איכשהו תחיית המתים כשהצליח להתרומם בחזרה.
  • עדי קלנג – נתן גל ארוך יפהפיה על סינגל פין עם רצף נדיר של האנג 5 סיבובים על הגלשן ועוד פעם האנג פייב וכל זאת במהירות ושליטה לאורך כל הגל עד החול.
  • עודד שומר – גל מלמעלה עם המון קארבים בזיגזג וכשהגל נהיה קיר עשה ביצוע נדיר וייחודי הריץ באוויר רגל אחת על הליפ כאילו נוסע על סקייטבורד וסיים את הגל בצורה מושלמת, הגל של היום והתחרות כולה עם ציון 9.

 בגמר עצמו הייתה רמה גבוהה ושני המקומות הראשונים שיקפו למעשה את כל התורה. מקום שני קיריל שחיכה בסבלנות ותפס יהלומים ארוכים עם סטייל וזרימה מהירות ועמידה קלאסית לאורך קטעים קשים וסיים את כולם בצורה מושלמת – לחלוטין אולד סקול.
מקום ראשון עודד שומר שהפגין לאורך כל התחרות דומיננטיות מוחלטת:
ביצועים עם כוח,כושר גופני גבוה מאד תפס גלים ללא הפסקה מכל הכיוונים, שילב אולד סקול עם גלישה מודרנית בניסיונות לבצע איירים שכמעט ונחת אותם ולמעשה הפגין את מגמת הלונגבורד העולמית.
אם ימשיך כך בשאר הסבב הייתי מהמר שיהיה המועמד הישראלי לאליפות העולם בלונגבורד. אבל וזה אבל – היו כמה מתחרים מצוינים שיכולים לתת לו פייט בעיקר לאור ניתוח הטעויות ויישום לקחים לאחר תחרות זו.

אליפות הארץ בסאפ ולונגבורד 2017בתמונה: שרון פרי / צילום: בני משי

לונג נשים

סוף סוף ראינו נוכחות שלכן במים ואיזה כיף כולכן גלשתן יפה והראיתן בהחלט שיש לאן להתפתח. עם צבירת ניסיון ותחרויות נוספות אני בטוח שנראה עלייה מתמדת ברף הגלישה שלכן.
קטגורית הסאפ

 בניגוד לקטגורית הלונג ,הסאפ גלים דרש שיפוט אחר לגמרי שכלל שימוש נכון במשוט ואיסור על שכיבה במעבר הגלים (אלא אם כן נתקעתם בתוך הפיצוצים של הקצף). במהלך המקצים ניתן היה להבחין ב 3 דורות של גלשני סאפ:

 

  • הראשון היה הקלאסי עם חרטום רחב וסוג של אול אראונדר.
  • השני היה בסגנון גלשני גלים – חרטום צר יחסית וזנבות צרים .
  • הסוג השלישי היה השילוב בין השניים – קצר יותר אך עם נפח וחרטום רחב עם קצה משולש בלוק שדומה יותר לגלשני הקייט הסימטרים משני הצדדים.

הגולשים שהצליחו לשלב מעברים מלמטה למעלה כמו בגלשן גלים ולהשתמש במשוט כציר לתנועה – קיבלו ניקוד גבוה. גולשים שחתרו בטירוף לאורך גל שלם והקפיצו את הגלשן כשכבר הייתה להם מהירות – קיבלו "קנס" בצורת ניקוד מופחת על בזבוז גל. ביצועים שנעשו בקו ישר על הגל מעל הקצף קיבלו ניקוד נמוך ואילו אחרים שהסיטו הגלשן ישר לליפ מלמטה זכו בניקוד גבוה.

לאורך התחרות בלטה תופעה של תפיסת גלים ללא אבחנה אם זה בירידה למתחרים אחרים על אותו הגל או ניסיונות לקחת כל גל שזז. כמו בכל תחרות יש דבר שנקרא אסטרטגיה לבחור את הגל הנכון ולנצל אותו. אין טעם לרדת גל סגור ולנסות ביצוע אחד. לסאפ במסגרת מקצה יש יכולת לתפוס כמות כפולה של גלים בחצי זמן מגולש גלים רגיל. בכמה מקצים נרשמו פסילות והפרעות כפולות שמתבטא בניקוד חצי מהגל הטוב של המתחרה שהפריע או הרס גל לאחרים. חשוב מאד לשים לב לחוקי הפריוריטי בתחרות הבאה ולהפנים לקחים.

אליפות הארץ בסאפ ולונגבורד 2017

בתמונה: איציק חורש / צילום: טוטו פוטו

לגמר הגיעו גולשים מנוסים מאד וחזקים עמרי חצור, איציק חורש, דני חזן, דודי טבול ואלכס גרמן. היו כמה פקטורים חשובים להתייחס אליהם בגמר:

עמרי חצור תפס גלים ארוכים עם סריות של ביצועים בצורה יפה וזורמת אך הרבה מהביצועים היו החלקות וקאטים במיקום לא קריטי על גלים נמוכים עם גלשן משוחרר מאד לעומת איציק חורש שנתן לא יותר משני ביצועים ברוב הגלים שלו אך הפגין עצמה ושליטה מלאה כשזרק הגלשן אל ומעל הליפ עם השענות מלאה על המשוט. ניתן היה לראות הרבה מים עפים כלפי מעלה, דודי טבול נתן גל מאד חריף עם שלושה ביצועים אך לא הצליח להתעלות מעל דני חזן שגלש עם הרבה כוח והתנגש שוב ושוב עם הליפ בברבריות (במובן הטוב) והעפיל למקום שני אחרי איציק חורש ששלט לאורך כל התחרות במהירות דייקנות, כוח וכושר גופני.
ניתן לומר בביטחון שגלישת הסאפ בארץ התקדמה מאוד וסיפקה רמה גבוהה ועניין לצופים. לטעמי, הבחירה של הגלשן הנכון ומערך החרבות משפיעה מאוד גם על הסגנון וגם על הכוח בביצועים. יש לקחת זאת בחשבון לתחרות הבאה.

חשוב לציין שנערכה בתחרות לראשונה קטגורית סאפ נשים
רוב הנשים היו עם סאפים גדולים יחסית. לדעתי עם התקדמות הנישה הזו,
לא רחוק היום שבו נראה אותן עם גלשנים קצרים ומקצועיים יותר לגלישת גלים כמו שראינו בגמרי הנוער והאופן. ידוע לי שישנן עוד הרבה נשים ברחבי הארץ שמנסות כוחן בסאפ גלים. נוכחות נוספת תגביר את הצורך בתחרות נפרדת לסאפ גברים ונשים כאחד.

קטגורית הנוער הראתה את הנחישות של הדור הצעיר ואת עתיד הענף. חלקם כבר היו על גלשנים מהדור החדש קלים וזריזים יותר על הגל אך חסר להם הניסיון בבחירת הגלים הנכונים וסבלנות. אסטרטגיה – דבר שיבוא רק עם קיום עוד תחרויות.
גמר הסניורס

היה מעניין ואגרסיבי לא פחות מהאופן. טוני חזן שזכה בגמר גלש אגרסיבי ותפס הרבה גלים עם ביצועים. אופיר רם מחיפה בסגנון הייחודי לו נתן כמה ביצועים ברמה גבוהה שלא היו מביישים צעירים ממנו אך לא בחר את הגלים הטובים במקצה הזה והגיע למקום השני בהפרש צמוד מאד – פחות מנקודה.
יש לציין שהוא עושה בעצמו את גלשני הגלים והסאפ שלו כך שהוא ייחודי בענף זה שכולו על טהרת הייבוא. במקום השלישי וציון לשבח לעדי קלנג. הבחור הזה התחרה לאורך כל היום בלונגבורד ובסאפ במקביל. כל זאת למרות מגבלה של רגל חלשה קצרה יותר מהשנייה. הוא משתמש בתותב בגרב הגלישה שלו כדי לאזן את הרגלים. זו רוח לחימה ואומץ עם הרבה ספורטיביות ואחווה כלפי כל המתחרים נגדו בשתי הקטגוריות.

לסיכום,  זו הייתה תחרות נהדרת ואני מאמין שהיא ירית הפתיחה של הסבב שצריך להיות. תודה לעמותות: העמותה לקידום  הגלישה באשדוד, פורום ים וארגון הגלישה הישראלי שנתנו לזה לקרות. תמשיכו להתאמן ולהתראות בתחרות הבאה.

תודה מיוחדת לצלמים:

בני משי – Benny Meshy

https://www.facebook.com/profile.php?id=100001809821332&fref=ts

גבריאל / טוטו פוטו – Toto Foto

https://www.facebook.com/profile.php?id=100009899770492&fref=ts

טל אקוקה – טל אקוקה צלם

https://www.facebook.com/tal.acoca?fref=ts

 

Spread the love