סנובורד למתחילים בשלושה שלבים
מה כן, מה לא, ואיך תעברו בהצלחה יתרה את הימים הראשונים על הסנובורד…?
ראשית ללמד סנובורד בטקסט זה כמו לנסות ללמד שחייה בהתכתבות, אבל אחריי יותר מ15 שנות נסיון כמדריך, עם למעלה מ300 מודרכים שעברו אצלי, אני מעיז לנסות, וגם אם לא לגמריי אצליח, אני לפחות יודע שלא תטבעו..
סנובורד זה ספורט קל יחסית, באמת. הוא משלב גלישה וסקייטבורד, רק שבמקום לחתור ולעבור את הגלים, שמו לכם ספה שלוקחת אתכם ישר לפיק, נחמד לא?
ובמקום שתעברו עינויים עד שבסקייטבורד תצליחו לעשות הולי (קפיצה באוויר) , הבורד מחובר לרגליים, קפצתם- עשיתם הולי. ממש נחמד.
אז יאללה לעבודה, ראשית אתם צריכים את כל הציוד הנדרש:
בורד, ביינד ( מחברים בין הקרש לנעליים) נעליים, חליפה טובה, כפפות איכותיות, גוגלס ( משקף מיוחד לשלג) קסדה.
ועכשיו אפרט מעט על הציוד בהתייחסות למתחילים לא לפני שאציין שממש, אבל ממש אין סיבה לקנות ציוד קשיח כשאתם רק בהתחלה!
ציוד קשיח HARD WARE
הכוונה לבורד, ביינד, נעליים-ישנן בארץ חנויות שמשכירות ציוד- אפילו לחופשה בחו"ל- וכמובן בכל אתר שאליו תיסעו תהיה חנות השכרה שתשכיר לכם ציוד במחיר שפוי, אם ממש עבדם קשה ובא לכם להוציא כסף, או שנולדתם להורים הנכונים ובכל זאת בא לכם לקנות אחד מהנ"ל- הייתי הולך על נעליים, הנעליים שמשכירים בחנויות בד"כ דיי פשוטות וגם מן הסתם עברו בהם כבר הרבה מאוד אנשים, אז קנו נעל, אבל שוב- המלצתי למתחילים, לא לרכוש ציוד לשבוע סנובורד הראשון שלכם.
ציוד רך SOFT WARE
- חליפה– טוב, קחו בחשבון שבשבוע הראשון שלכם לפחות בשלושת הימים הראשונים תבלו המון בישיבה ונפילה על התחת! מכנס טוב חובה ( לפחות 10,000 מ"מ- יסבירו לכם מה זה בחנות אם תרצו) ולא, מכנס שליחים לא יעשה את העבודה, וגם לא חרמונית מצה"ל, מעיל סנובורד ייעודי תצטרכו גם כן.
- כפפות – הכי טובות שידכם משגת, ככפות פשוטות ייקרעו לכם מהר מאוד, וייספגו במים- חבל- השקיעו פה את מיטב כספכם.
- "גוגלס" – לא, משקפיי שמש לא יעבדו פה. אתם רוצים משקף סנובורד מקצועי, כזה שיש לו עדשה כפולה וימנע מכם אדים. יהיה לכם קשה מאוד לגלוש אם לא תראו לאן אתם גולשים!
- קסדה– אביזר בטיחות חובה, לא מרחיב כאן. פשוט חובה!
- מגן תחת – מומלץ מאוד מאוד !
- מגני ידיים – כאן יש עדיין בעולם הסנובורד מעט ויכוח- מצד אחד, כמו שאמרתי נופלים הרבה. האינסטינקט האנושי הוא לנסות לבלום את הנפילה בעזרת הידיים, אולם בנפילה עדינה מגנים אלו באמת יעשו את העבודה. לעומת זאת, בנפילה חזקה מגן זה יעביר את עצמת המכה כלפי מעלה וכך במקום לשבור אחת מהעצמות הקטנטנות ביד אם הייתם בלי מגנים, העוצמה תעבור לעצם הגדולה של היד ! זו הסיבה שרוב הגולשים הרציניים גולשים בלי מגני ידיים.
- מגני ברכיים – נחמד, לא חובה ! הפשוטים לא נוחים ויזוזו לכם, אם השגתם מגן מקצועי שתופס היטב ולא מציק לכם, לכו על זה.
הנה טיפ ראשון…
לא פורשים ידיים כשנופלים ! עובדים כנגד האינסטינקט שלכם וכשנופלים קדימה חבקו את עצמכם והתגלגלו. כשנופלים לאחור, במקום לשלוח אצבעות שלחו אחורה את המרפקים כשהידיים מכווצות לאגרוף. התאמנו על זה בבית מעל המיטה.
או קיי כמעט מתחילים, אתם רגע לפני לעלות על ההר. חשוב מאוד שתדעו איזה רגל אצלכם קדימה! בסקייטבורד ובגלשן זה לא משנה, לא טוב לכם, תתהפכו. בסנובורד אתם צריכים לדעת לפניי, כי הביינד מחוברים לבורד. אם תסדרו לכם את הבורד לפי רגל ימין קדמית קדימה ( "גופי") ואתם שמאל קדימה, לא תוכלו פשוט להסתובב! תצטרכו להוציא את כל הברגים של הביינד שמחובר לבורד, להחליף בניהם ולסובב אותם 180 מעלות…לא ממש ברור? יופי, אם תדעו מה אתם, לא תצטרכו לעשות זאת.
אז איך יודעים, השיטה שעובדת ב99% לדעת איזה רגל קדמית אצלכם, היא לרוץ ולעשות "החלקה" הצידה על רגל קדמית, הרגל ששלחתם קדימה, זו שנוח לכם באינסטינקט לשים עליה את המשקל בהחלקה, זו הרגל הקדמית שלכם- שלחתם ימין אתם "גופי" שלחתם שמאל אתם "רגולר" .
חשוב מאוד שבחנות השכרת הציוד תאמרו להם איזה רגל קדמית אצלכם !
הופה, אתם על ההר !
הכי חשוב מומלץ ורצוי שתיקחו מדריך ! ההתחלה בסנובורד קשה ומעט מבאסת, הדרכה טובה תקצר לכם זמן יקר, ותוביל אתכם לשלב הבא במהרה.
אם לא הקשבתם לי ולא לקחתם מדריך, תנסו לעקוב אחריי כאן.
אתם רוצים ללמוד ראשית איך לעצור, ולאחר מכן לחבר פניות. הצלחתם את שני אלה, אתם כבר ממש גולשים.
שלב 1 : עמידת מוצא
כשאנחנו גולשים אנחנו כפופים- הגב ישר, הברכיים כפופות, וכל הגוף כולל הידיים מקבילות לבורד. טעות מס' אחת של מתחילים היא לכופף בזמן גלישה את הגב ולא את הברכיים…הקפידו על גב ישר, ברכיים כפופת.
שלב 2 : עצירה
ישנם שני סוגי עצירות, על העקבים- שאנו עם הפנים למדרון, ועל קצות האצבעות- גב למדרון.
עצירה עם הגב למדרון / עם הפנים להר
תנו לבורד מעט לתפוס מהירות כלפיי מטה, הטו מעט משקל לכיוון העקבים, הבורד יתחיל לפנות, תנו לו, ובעזרת התרוממות חדה, ותקיעת העקבים בשלג הבורד ייעצר כשאתם עם הפנים להר( גלישה היא הצידה כמו בגלישה ובסקייטבורד) עצירה היא כשהבורד 90 מעלות ואתם עם הפנים.
עצירה עם הפנים למדרון / עם הגב להר
ועכשיו עשו אותו דבר לצד השני, תנו לבורד שוב להתיישר, הטו משקל לקצות האצבעות הבורד יתחיל לנוע הצידה, התרוממו והזדקפו בחוזקה ונעצו את קצות האצבעות בשלג, ושוב עצרתם רק שהפעם אתם עם הגב למדרון, אל חשש.
ושוב כאן חשוב לציין, מי שרגל ימין שלו קדימה, הטיית משקל כלפיי העקבים תוביל אותו לפנייה ועצירה ימינה- פנים למדרון, והישענות כלפיי קצות האצבעות תוביל לפניה ועצירה עם הגב למדרון-
מי שרגל שמאל קדימה- בדיוק הפוך.
תרגלו עצירות כמה שיותר, כל פעם הוסיפו מהירות, ועוד מטר של גלישה כלפיי מטה, קחו בחשבון שזה לא עצירה מידית !
מחליקים מעט על הסכין עד עצירה מלאה, הטריק הוא לעבור ממצב של גלישה בכיפוף, לעמידה ונעיצה של ה"סכין" שסביב הבורד בשלג.
קל זה לא, אך תרגלו זאת הרבה עד שתגיעו לכך שכשאתם עוצרים אתם לא נופלים מיד אלא מצליחים להישאר על הבורד.
שלב 3 : סיבובים ופניות
הצלחתם לעצור עצירה טובה לשני הצדדים, זה הזמן לעבור לחלק הקשה באמת, חיבור סיבובים…
בשני צדי הבורד, ישנם סכינים, בזכותם אנחנו מצליחים לעצור, ובעיקר לעשות סיבובים ופניות.
בניגוד לעצירה שבה אנחנו עוברים ממצב שבו אנו גולשים הצידה, ורוצים להגיע למצב שבו אנו עם הפנים או הגב למדרון, בחיבור סיבובים אנו כל הזמן הצידה, רק שמדיי פעם אנו נוטים מעט לצדדים.
הדבר החשוב ביותר בסיבוב הוא משקל קדימה, ברך החוצה, התכופפות לפניי הסיבוב, והתרוממות קלה בצאתנו מהסיבוב,
שוב, כאן זה קצת לעבוד כנגד האינסטינקטים שלנו. אצל רובכם, ברגע שנשען על סכין, הבורד יתפוס יותר מהירות, ומהפחד נישען אחורה.
לא ניתן לעשות סיבוב כאשר אנחנו נשענים אחורה, היו אמיצים ! הישענו קדימה וביציאה התרוממו מעט.
מדוע זה כך ?
לבורד בצדדים יש סכין, שבכוונה הוא לא ישר אלא בצורה פרבולית( מעגלית מעט) ולכן זה בעצם כמו מסילת רכבת לא ישרה, אתם רוצים להיכנס בתחילת המסילה ע"י הישענות קדימה ואז תיכנסו בתחילת המסילה והבורד בעצמו ישלים את הסיבוב בעקבות צורתו.
אולם, אם תשענו לאחור, הסכין יתרומם מעט, לא תוכלו להיכנס לסיבוב ומיד תפלו !
התחילו לתרגל סיבוב לצד אחד ומיד עצירה, ולאחר מכן סיבוב לצד שני ושוב עצירה, עד שתרגישו בטוחים לבצע סלאלום שזה חיבור סיבובים מצד לצד…מעבר מסכין לסכין.
שימו לב! לא ניתן לעבור מיד מסכין לסכין, בין מעבר מסכין של קצות אצבעות, יש לתת לבורד קודם להתיישר, לגלוש מעט על בסיס הבורד ללא סכין, להטות מעט את גוף לצד השני, ורק לאחר מכן "להכניס" סכין שני…מעבר מסכין לסכין יפיל אתכם נפילה מאוד מאוד לא נעימה !
לסיכום, סנובורד זה ספורט קל, אך ההתחלה בו קשה מאוד ומלווה ב כ 3 ימים של נפילות וגלגולים, זה חלק מהעניין ואין מה לעשות. אם תקפידו על עמידה כפופה בעת גלישה, הישענות קדימה בסיבובים כשהברך הקדמית שלכם נוטה קדימה, ולא לאחור ( הברך הקדמית היא ההגה שלכם) – תצליחו!
בסנובורד הכל זה העברת משקל והעברת לחץ, הגוף הוא מקשה אחת שפועלת יחד, מעבירים משקל מצד לצד, ומשנים את הלחץ מטה ומעלה בסיבוב ועצירה. הימנעו ככל הניתן מלזרוק ידיים לצדדים, ובכלל מתנועות אגן מוזרות, כך יש לכם סיכוי גדול יותר להצליח!