SUP & TONY חלק ב – הדור הבא סאפ

SUP & TONY חלק ב – הדור הבא


בתמונה: אדיר חזן I צילום: שרונה גוטמן

גולשי גלים וסאפ, בוגרים וצעירים. איך נראה היום עולם הסאפ בישראל בעיקר ומה אנחנו מפספסים ובגדול. זה מתחיל אצל היבואנים והיצרנים המקומיים, ממשיך בבתיה"ס ובקייטנות לגלישה ובסופו של דבר הדור הצעיר מפסיד וחבל. אפשר גם אחרת.. עולם הסאפ גלים ע"פ טוני חזן, (דור) העתיד כבר נראה מבטיח יותר.

מה קורה?

עם השנים הסאפ בארץ (ובעולם כמובן) פרץ לתודעה של קהלים חדשים ונהיה נפוץ מאוד. משום מה הסאפ הפך להיות כלי לתפיסת גלים ולא ממש לגלישה. אותם גולשים לא הגיעו מהתחום או מעולם גלישת הגלים וכתוצאה מכך המצב במים הפך להיות בלתי נסבל.. מלחמות במים על מי יתפוס את הגל, התנגשויות שלעיתים נגמרות בנזקים כבדים כמו פגיעות בגוף ופגיעות בגלשנים כמובן. אגב, המצב הזה קיים גם היום בארץ וכמו כן בעולם.

ומה חלקה של התעשייה?

התעשייה בארץ המורכבת מיצרנים מקומיים ויבואנים לא מתאימה את מגוון הגלשנים לדור הצעיר – לילדים ונוער. רוב הסאפים הקיימים כיום בשוק הם all-around במטרה לקלוע למכנה המשותף הרחב ביותר ובעיקר לקהל הבוגר יותר.

 

כעת נעבור לסיפור האישי שלי

מתחילים

הבן הקטן – אדיר, היה בן 6-7 כשהתחיל לגלוש על גלשן גלים. מהר מאוד הוא עבר לסאפ מכמה סיבות:

  • לא צריך לחכות לגלים, תופס כל גל.. המון גלים
  • בחורף לא קר לו (עומד על הגלשן ולא בתוך המים)

קניתי לו סאפ מדגם "האיקי" , סאפ סופט 6.6 , 60 ליטר. בהמשך ניסינו מספר דגמים ביניהם "אוקואה" 6.10 , 68 ליטר ולבסוף חיכינו שנאש יגיע לארץ וקניתי לו סאפ גלים המותאם לילדים מדגם זהה לשלי.

SUP & TONY חלק ב – הדור הבאבתמונה: אדיר חזן (משמאל) ואיתן אלבו רגע לפני הכניסה למים באשדוד            

הוא הפך להיות הבן זוג הקבוע שלי לים, כל יום (כמעט) הולכים לגלוש. במקביל ראינו ילדים שהתחילו לגלוש על סאפים של ההורים שלהם, ממש כמו חסק'ה עבורם. כל מי שראיתי שיש לו פוטנציאל, קראתי לו לנסות את הסאפ של אדיר.

לאט לאט נוצר גרעין של מספר ילדים , גולשי סאפ גלים. חלקם כבר התחיל ללמוד לגלוש והיו גולשים על גלשני סופט אבל לא ממש התמידו וכאן בדיוק הם נתפסו. כאמור, תופסים יותר גלים וגולשים בכל תנאי כמעט של הים (למעט פלטה כמובן).

 

שיעור ראשון

הייתי נכנס עם הילדים למים ומלווה אותם צמוד אחד על אחד על הגל, כך היית מנחה אותם מקרוב "על רטוב". כאן חשוב לציין שהאינסטינקט של ילד או נער הרבה יותר מהיר משל אדם מבוגר, כך שבמקרה הצורך אם הילד היה צריך "לתקן" הוא היה עושה זאת במידי תוך כדי גלישה על הגל ומתמרן בעזרת המשוט ביתר קלות.

אותו גרעין של ילדים – גולשי סאפ גלים שהלך והתגבש היה צריך סאפים במידות קטנות יותר ממה שהיה ניתן למצוא בשוק בארץ, סאפים המותאמים במידותיהם לילדים.

SUP & TONY חלק ב – הדור הבאבתמונה: (משמאל) אדיר וטוני חזן, גב אביגדורי ועומר חזן

SUP & TONY חלק ב – הדור הבא

בתמונה: (משמאל) טוני, גב ואדיר

כשטסנו לסרי לנקה אני ואדיר ועוד 2 חברים שלו לגלוש, פגשנו גולש סאפ גלים מצרפת עם גלשן קסטום (גלשן המותאם לגולש ע"פ מידותיו בהזמנה אישית). בדיוק כמו שעושים גולשי הגלים שמזמינים גלשן אצל שייפר מקומי כזה או אחר, כך גם צריך להיות עם סאפ גלים ובמיוחד כשמדובר בילדים, כך אני רואה את העתיד המתפתח של הילדים בתחום.

ילד או נער שמתחיל לגלוש (או מתקדם) עם סאפ קטן יותר המותאם למידותיו, נהנה ממספר יתרונות במים על פני חבריו:

  • ראשית, הבנה טובה יותר של מה זה בכלל עולם הגלישה. בא ממקום בריא ונכון יותר כבר בהתחלה (במקום להיכנס ישר למלחמות שהוזכרו קודם לכן).
  • לומד את כללי ההתנהגות במים, מעין "קוד" אתי לא רשום בין הגולשים.
  • לא מסכן את עצמו או גולשים אחרים בקרבתו
  • תופס הרבה יותר גלים ופחות מתאכזב
  • עקומת לימוד חדה כלפי מעלה תו זמן קצר יחסית.. התקדמות מטאורית
  • מייצר חוויית הצלחה המגבירה את המוטיבציה להמשיך הלאה ולהתקדם לשלב הבא

(כמובן, כל היתרונות הנ"ל מצטמצמים מאוד כשמדובר בגולשי סאפ גלים בגילאים בוגרים, כמו כן ההתקדמות איטית יותר באופן משמעותי)

בתמונה: איתן אלבו I צילום: ברנדה (waves) ברגר

החזון של טוני מתגשם

כל אלו מובילים בסופו של דבר לחזון של טוני לקרום עור וגידים.. החבר'ה הצעירים האלה הופכים להיות SWP  (Surf With Paddle) גולשים עם משוט ולא עוד גולשי SUP , בדיוק כמו גולשי הגלים. רק שהגולשים האלה בכושר טוב יותר מחבריהם גולשי הגלים, תופסים יותר גלים מהם ונהנים לא פחות.

עולם הקייטנות ומועדוני הגלישה

הכל מתחיל בתפיסה.. כשיש גלים או ליתר דיוק הקצף של הגלים, אז לומדים לגלוש וכשאין גלים בכלל – חותרים על סאפ. (כמו אבא של אחד הילדים או כל מבוגר אחר)

מה המסר שעובר לילד? אם אתה גולש גלים אז אתה כנראה צעיר ונמרץ ואם אתה חותר על סאפ, אז כנראה שאתה מהאסכולה הבוגרת והפחות מאתגרת.

אותו כנ"ל לגבי מועדוני גלישה שפעילים כמעט כל השנה.. לרובם יש גלשני סאפ בעלי נפח של 180 ליטר לערך (גדולים יחסית) ועליהם חותרים ילדים במשקל ממוצע של 40 ק"ג (!) חוסר פרופורציה משווע.

מה לעשות אתם שואלים? הפתרון פשוט.. תביאו גלשני סופט 7.4 ועליהם ניתן לחתור עם משוט. כשזה יקרה בעיקר בים "פלטה", המיומנות של הילדים תשתפר פלאים.

ומה קורה באמת עם המשוט?

אל תתנו לילדים משוט אלומיניום במשקל גדול יחסית, לשם זה נועד (בין היתר) משוט הקרבון. אגב, לא חייבים לקנות חדש.. יש כאלה שבורים בכמויות שניתן למצוא במועדוני הגלישה ובמקומות שבהם מאחסנים ציוד – סאפים וכיו"ב. ה שצריך לעשות זה פשוט מאוד לחתוך אותם על מנת ליישר את החיבור בין 2 חלקי המשוט ולחבר אותם באמצעות דבק אפוקסי. אני אישית תיקנתי המון כאלה וחילקתי לילדים.

SUP & TONY חלק ב – הדור הבאבתמונה: גב אביגדורי, אין כמעט גל ועדיין גולש I צילום: יעקב פול אוזן

ים פלטה? הזדמנות לחתירה בשניים

כאמור, בימים כשהים פלטה, הבן שלי ואני מגיעים לי, הוא עם סופט 7.4 ואני עם לונג בורד 10 בעל נפח 80 ליטר שאני גולש עליו. בהתחלה כשאני נעמד עליו הוא שוקע מעט, בהמשך כשאני מתחיל להגביר מהירות הוא מתחיל לאט לאט להתרומם ולצוף.

תחרויות לילדים יש?

בשנה שעברה התקיימה אליפות הארץ בסאפ ולונג בורד באשדוד, הבן שלי אדיר (13) התחרה בקטגורית הסאפ גלים עד גילאי 18. היה לו קשה מאוד להתחרות עם גדולים משמעותית ממנו ובמיוחד שתנאי הים לא היו פשוטים. בסוף התחרות הוא בא ואמר לי: "אבא, היה לי קשה היום אבל מאוד נהניתי. אני ממש מרגיש שהשתפרתי".. היה שווה הכל.

ולסיום..

המסר העיקרי שטוני מבקש להעביר לכם הקוראים הוא שסאפ גלים הינו ספורט גלישה לגיטימי ביותר, כל זה בתנאי שנעשה ונלמד כמו שצריך.

החזון : חלק ב'

קייטנות גלישה וסאפ, רק שהפעם הילדים יתנסו בסאפ גלים המותאם למידותיהם. כשיעשו את הדברים בצורה נכונה, הילדים יתחברו דווקא לסאפ גלים מהסיבות שצוינו לעיל ואז גם יכניסו את הוריהם שיעברו ממצב של חתירה למצב של גלישה.

בעתיד, אני רואה ילדים המחכים בפיק להתקפות הגלים ו"שוחטים את הגלים" עם סאפ גלים המיוצר כאן בארץ ע"י שייפרים מקומיים.

SUP & TONY חלק ב – הדור הבאבתמונה: אדיר חזן I צילום: שרונה גוטמן

שייפרים מקומיים

אני מאמין ששייפרים מקומיים יכולים לבנות סאפים מאוד מקצועיים לגלישת גלים, גלשנים עם נפח דומה לגלשן רגיל המותאם למידות הילדים. הגלשנים האלה יתחילו לצאת לשוק יד 2 ולאט לאט יתחילו גם הם להורדת המחיר, בדיוק כמו שקורה היום בשוק גלשני גלים יד 2.

עלות גלשן סאפ גלים בהזמנה כזו תעלה בארץ נכון להיום בסביבות 3-4 אלף ₪. זהו למעשה גלשן רגיל כמעט לכל דבר בגובה 6.6 בנפח של 60 ליטר.

לדעתי, כל גולש גלים צריך אחד כזה בקוויבר שלו (SWP), גלשן קטן וזריז שמכניס אותו לכושר שבחיים אותו גולש יכול היה רק לחלום לחזור לכושר ברמה כה גבוהה.

הדבר הזה פשוט מונח כאן ואף שייפר מקומי עד היום לא הרים את הכפפה.

אני מאמין

אני מאמין שאם הכתבה הזו תחבר את הקצוות שעליהם דיברתי כאן, הגולשים יקומו לשחר של יום חדש.. ישראל היא גן עדן , מקום אידיאלי לגלישת סאפ גלים. כל גל מגדול ועד קטן מתאים לסאפ גלים.. אפילו בגל של 20 (!) גולש יכול להגיע לרמה מאוד גבוהה. מה שצריך לזכור תמיד, הנפח הוא זה שמשחק תפקיד.

תראו את המגמה שיש כיום במים, המון גולשים מבוגרים עוברים מגלשנים רגילים (שורטים) לגלשני לונג בורד. גולשים שהולכים ומתבגרים, קשה להם יותר לזוז בגלל עלייה במשקל וירידה בכושר. זו הזדמנות מצוינת לעבור לסאפ גלים ולהתחיל ליהנות בחזרה מהגלים. אחרי הכל, אין מה לעשות – הרבה יותר קל לעמוד על גלשן מהרגע הראשון מאשר לעבור ממצב שכיבה לעמידה, נקודה.

הדור הבא

SUP & TONY חלק ב – הדור הבא

איתן אלבו

בן 11.5, בכיתה ו' מגן יבנה. גולש על סאפ (גלים) בערך כשנתיים וחצי.

איתן, למה דווקא סאפ?

קודם כל כי זה כיף . גולשים יותר זמן על הגל בהשוואה לגלשן גלים. זה ספורט שעובד על כל השרירים בגוף. גם כשאין גלים אפשר להגיע לים ולחתור עם הסאפ. אני גולש על סאפ של חברת נייש דגם הוקואה אורך 6.10" 69 ליטר עשוי קרבון.

מה שחסר לי בגלישת סאפ זה שאין הרבה ילדים שגולשים על סאפ וגם אין הרבה מבחר של סאפים במידות לילדים. לא כל החברות מייצרות סאפים במידות קטנות. מקווה שיהיה יותר ביקוש והיצע בעתיד ושכל החברות ייצרו סאפים לילדים.

SUP & TONY חלק ב – הדור הבא

בתמונה: איתן אלבו I צילום: ברנדה (waves) ברגר

גב אביגדורי

אני בן 14, גולש על סאפ גלים כשנתיים. ההרגשה שלי כשאני על הגלשן היא לרוב יציב ונוח בשונה מגלשן גלים.  אני גולש על סאפים קטנים במיוחד, ארוכים וצרים. מה שחסר לי בסאפ, זה שהגודל והנפח מקשים עליי בביצועים במיוחד כשמשווים לגלשן גלים.

SUP & TONY חלק ב – הדור הבאבתמונה: גב אביגדורי I צילום: יעקב פול אוזן

אדיר חזן

SUP & TONY חלק ב – הדור הבאבתמונה: אדיר חזן I צילום: שרונה גוטמן

אוטוטו בן 14, אני גולש ממתי שאני זוכר את עצמי. גולש על סאפ גלים בגלל שזה ספורט יוצא דופן עם הרבה טכניקה. אני גולש על סאפ קאסטום 58 ליטר של חברת Bg שאבא שלי עיצב לי. מה שחסר לי בגלישת סאפ זה תחרויות.

SUP & TONY חלק ב – הדור הבאבתמונה: טוני ואדיר חזן I צילום: דניאל אברהם

Spread the love