WSL – תחרויות הליגה המקצוענית בגלישת גלים
תחרויות הליגה המקצוענית בגלישת גלים מתקיימות ברחבי העולם תחת קורת הגג של WSL – WORLD SURFING LEAGUE (שהחליף את ASP שהכרנו בשנים קודמות). התחרויות מתקיימות בכל רחבי העולם בספוטים נבחרים – חופי גלישה מהטובים בעולם ולעתים גם מאתגרים במיוחד (הוואי, פי'גי, טאהיטי, אוסטרליה ועוד). מספר התחרויות בסבב הוא 10. בסבב הנ"ל נכללים כ-36 ספורטאים שנחשבים לעילית של הגלישה המקצוענית בעולם כולו (WCT – WORLD CHAMPIONCHIP TOUR). מדי שנה נערכת תחלופה בסבב הספורטאים כאשר מספר ספורטאים נושרים מהליגה הגבוהה ובמקומם נכנסים ספורטאים שהגיעו למקומות הראשונים בסבב הבא אחריו (WQS – WORLD QUALIFYING TOUR). תחרויות הסבב ממומנות בעיקר ע"י מותגי הגלישה הגדולים (BILLABONG , HURLY , VOLCUM) ומותגים ענקיים כמו: SAMSUNG , JEEP , CORONA. בשנתיים האחרונות החלה ישראל לארח את סבב WQS. בינואר 2016 נורתה יריית הפתיחה והתחרות הראשונה מסוגה בישראל יצאה לדרך. ההפקה והתחרות היו מוצלחים במיוחד והן אלה שסללו את הדרך גם לשנים הבאות. כאן נשאלת השאלה: האם בכלל יש הצדקה לקיים תחרות בינלאומית בסדר גודל של WSL מבחינת הפקה ולוגיסטיקה גדולה במיוחד דווקא בישראל?
WSL בישראל?
יש מקומות שגם להם יש רמת גלים מאוד נמוכה ולכן אם משווים בין ישראל לחופים כמו בקליפורניה, אפשר לראות שגם להם יש גלים נמוכים ובעייתיים עם שבירה עליונה שמגבילה את הביצועים. הגמר בחוף הנטינגטון ביץ' התקיים גם בתנאים נמוכים בגובה מותן ורוח מערבית. באוסטרליה היו גלים שבהם קפיצות וגלים סגורים בתחרות, ומתקיימות בה תחרויות בתנאים גרועים לא פחות מישראל, למרות תנאי חוף אופטימליים שאינם מקיימים את ההבטחה. לעומת זאת, יש ימים צלולים ושמשיים בישראל שמאפשרים גלים ארוכים וטובים והמצב הבלתי צפוי הזה מאפשר לנו לקיים תחרויות בכל זאת בימים מסוימים ברמה נאותה. מתברר, אם כך, בבדיקה מעמיקה שבשנים האחרונות התקיימו לא מעט תחרויות בינלאומיות בתנאים גרועים ועם הרבה רוח, מה שמעמיד את ישראל במקום טוב דווקא.
תחרויות בתנאים טובים בישראל
חלק מהתחרויות שמתקיימות בישראל נערכות בחורף, בתקופה שבה יש גלים טובים ובשנת 2016 הייתה עשירה במצבים כאלה לאורך ימים שלמים. התנאים אפשרו לצוות הבכיר לבחור ולנווט את התחרות כמו שצריך. הסוואלים שהיו הספיקו למתחרים וגם בשנת 2017 מתברר שיש לא מעט תנאי גלישה טובים עם פריוד גבוה ללא רוח כמעט לאורך כל היום. כך שגם אם הגלים של הים התיכון אינם דומים לגלים של האוקיינוס עדיין אפשר ליהנות פה מתנאי גלישה מצוינים לתחרויות גלישה.
רשמים מתחרות ישראלית בחוף קונטיקי בנתניה
הביצועים שצולמו מספקים יופי של ביצועים מקצועניים לפי הספר בגלל האפשרויות שהגלים מאפשרים להם לצייר על קיר הגל, כולל קארבים וביצועים ורטיקליים ואיירים גבוה מעל הגל. אחד החופים האלה שידועים באיכות הגלים שלהם הוא חוף קונטיקי בנתניה. בתחרות שם נראו ביצועים מעולים ומגוונים שאפשר לגולשים ולמתחרים לבצע בחירות שונות. עיר התיירות המצוינת הזאת אידיאלית גם לתחרויות גלישה. הצוות הישראלי השתלב מצוין בצוות השיפוט הבכיר והתחרות עצמה הוכיחה את יכולת ישראל לארח תחרות כזאת ולספק תנאי גלישה מצוינים. השיפוט והניקוד שיקפו את רמת הגלישה והגלים בישראל גם בזווית העולמית.
למה זה כדאי לישראל לארח תחרויות עולמיות?
התמורה המידית היא קפיצה של ניקוד של כל הישראלים ברמה העולמית, למרות השיפוט הבינלאומי המחמיר. ההתנסות של הישראלים בשיפוט זה וברמה העולמית חיונית לשיפור הרמה שלהם. כך הם עצמם נכנסים לקצב טוב יותר של עבודה ולתחרות בריאה. הישראלים גם לומדים יותר על שיטת הפריוריטי וגם מתוודעים לסגנונות שיפוט והענקת נקודות כדי להסתגל לכך. זאת ההכנה הטובה ביותר לתחרויות גלישה עולמיות נוספות ולאולימפיאדת 2020. ציוד בינלאומי גם חושף ישראלים יותר לציוד מתחדש ומתעדכן, וכך אפשר להבין את היתרונות והחסרונות של כל שיטה ולייבא אותה לכאן.
ארגון הגלישה הישראלי מול הארגון העולמי
מכיוון שארגון הגלישה הישראלי מתקדם כל הזמן מבחינה מקצועית, אפשר לומר שניתן לשלב את התנאים הטובים יחסית בישראל לחיבור שנוצר עם הצוותים העולמיים ולהתעדכן בחוקי שיפוט, תנאי גלישה וארגון לוגיסטיקה של ניהול תחרות עולמית. זה גם מחזק את המותג הישראלי בעיני אחרים ויוצר קשרי עבודה וחברות עם אנשי גלישה מכל העולם ובכל התפקידים. יש חשיפה הדדית של טכנולוגיה ישראלית וציוד גלישה עולמי והתחרויות הן הזדמנות להסברה ישראלית מידית. תחרויות WSL מתקיימות גם במסגרות מקומיות והמשתתפים הטובים בהחלט יכולים להתחרות במסגרות עולמיות במימון חברות מותגי גלישה. דירוג הארגון הבינלאומי WSL לתחרויות גלישה ניתן בכמה סבבי תחרויות ברמות ודרגות שונות בקטגוריות גברים ונשים, 10 תחרויות ברחבי העולם שבהן יש תנאי כניסה קפדניים וקשוחים. הפורמט דומה לכל פורמט תחרות ספורט אחרת ויש בה כללים וקריטריונים שונים. כולם יכולים להיות מספיק טובים גם לישראלים, וזו סיבה מספיק טובה לערוך פה עוד תחרויות עולמיות.