הגל הנכון, במקום הנכון ובזמן הנכון - 4Surfers גלישת גלים

הגל הנכון, במקום הנכון ובזמן הנכון – 4Surfers


יניב ליבוביץ' הוא המייסד של  האתר  4SURFERS. מאז שהוא עלה לאוויר, הרבה גולשי גלים (בעיקר אבל לא רק) שינו את אופן החיפוש והבדיקה שלהם את מצב הים ובעיקר הגלים. בעזרת מנוע ייעודי שפיתחו הוא וחברו חן, שינו השניים את כללי המשחק והפכו את התמונה להרבה יותר חדה, מדויקת וברורה עם ממשק ידידותי במיוחד.

כשפגשתי את יניב לראשונה נראה היה שמדובר בעוד הייטקסיט שהקשר בינו לבין גלישת גלים, רחוק כמעט כמזרח ממערב. בהמשך הבנתי שזה ממש לא המקרה, הים וספורט האקסטרים לא היו לו זרים כבר מגיל צעיר, רק שלגלישה נחשף בגיל יחסית מאוחר (30).. מהרגע שהוא עלה על גלשן בפעם הראשונה, אי אפשר היה לעצור אותו וכנראה שזה רק הולך ו"מחמיר". יניב ליבוביץ', נעים להכיר

הי יניב, ספר קצת על עצמך.. בית, משפחה, ילדים. היכן גדלת , תעסוקה ותחביבים

יליד 1976  (ככה נשמע לי צעיר יותר..), היום גר בעתלית עם מיכל בת-זוגתי ובתנו יובל . כששואלים את הבת שלי "מה העבודה של אבא?" היא עונה: "הוא גולש בים", סימן שהצלחתי במובן הזה – והיא הבינה מה שחשוב באמת.

במקצועי אני מהנדס תוכנה ועובד בתחום, בחברת הייטק באזור המרכז. תחביבים: טבע, ספורט, טיולים, קולינריה, צילום… גלישה?! כנראה שקצת מעבר לתחביב.

כילד גדלתי בראשון-לציון, בשנים האחרונות גרתי תקופה ארוכה בתל-אביב ורמת גן, ולפני 3 שנים החלטנו להתרחק קצת מהמרכז ומצד שני להתקרב לים –  ומצאנו את עצמנו בעתלית.

בתמונה: יניב ליבוביץ' באחד הספוטים בחופי ישראל

 

ספר על הרומן שלך עם הים בכלל והגלישה בפרט

מאז שאני זוכר את עצמי הים היה הבילוי המועדף עלי. המשפחה של אמא שלי היו חזק בדיג, ובחופשים היינו נוסעים לטנטורה והייתי מצטרף אליהם לסירות ועוזר להם עם הרשתות. גם סבא שלי היה חובב דיג והייתי מבלה איתו שעות בפלמחים על הריפים שם. באותה תקופה פלמחים היה הבית השני שלי, והייתי מבלה שם המון עם משפחה וחברים. בזמנו (תחילת שנות ה-90) הייתה ספינה גדולה שנתקעה קרוב לחוף, בוא נגיד שתקופה די ארוכה היא שימשה לי ולחברים פארק משחקים על המים. היינו שוחים אליה ומבלים עליה יום שלם בחדרים שלה וקופצים ממקומות הזויים למים. כשאני רואה את התמונות מאז, היום זה נראה לי די סוריאליסטי.

בתור ילד הייתי עושה ספורט, שיחקתי כדורסל ובחורף הייתי נוסע עם אבא שלי לסקי באירופה, אבל משום מה גלישה בים לא משכה אותי, מקסימום גלישת גוף שהיינו עושים בחוף הצינורות בפלמחים, אבל גלשן לא היה.

בגיל 30, בתוך כל המרוץ המשוגע של החיים התעורר לי איזה צורך לעיסוק ספורטיבי עם קצת אדרנלין.  הסקי שעשיתי פעם ב.. לא סיפק לי את זה וגם התחיל להיות עסק יקר. לשמור על כושר ב-4 קירות סגורים, לא בשבילי. חיפשתי משהו שיותר יתחבר עם הטבע וספורט ימי זה היה נשמע לי מתאים בול! קניתי גלשן והחלטתי שאני מתחיל לגלוש. לא תיארתי לעצמי באותו רגע שמתחביב של ספורט זה ממש ישנה את חיי ויהפוך לדרך חיים.

הגל הנכון, במקום הנכון ובזמן הנכון - 4Surfers

בתמונה: יניב מנצרר

עם היכולות שלך, התשוקה (החדשה) לגלים ולגלישה.. מכאן הדרך ל surfers4 אני מניח הייתה קצרה

לא יודע אם הדרך הייתה קצרה ?! וכשאני משחזר אחורה זה נבנה בתהליך די ממושך. באופי שלי אני מאוד יסודי וממוקד מטרה וכשאני נכנס למשהו, אני אוהב ללמוד אותו מהבסיס והיסוד (לא מאמין בקיצורי דרך). בגלישת גלים הסיפור עוד יותר מורכב, כי אתה תלוי בכל כך הרבה משתנים שמשפיעים מה עוד שהביצ' ברייקס beach break בחופים שלנו לא תמיד ידידותיים ללימוד. את תחילת הדרך בגלישה עשיתי בחופי פלמחים והחוף המערבי בתל-אביב עם גלשן שורט לא מתאים (אז, סופטים עוד לא היו כ"כ במודעות). אחרי תקופה נפל לי האסימון והחלפתי לגלשן הייבריד קצת יותר גדול, מה שפתח לי את עולם הגלישה מחדש.. התמכרתי (!)

הייתי יוצא לים בכל הזדמנות.. גלים גבוהים, נמוכים, סערות לא משנה מה מזג האוויר.. כל עוד הים "זז" חיפשתי איפה להיות במים ולתפוס גל. הייתי נוסע המון לגלוש בחופים מחוץ למרכז בעיקר בצפון (לרוב בכל מיני פויינטים וחופים על ריפים), כך הבנתי שתנאי הים ובחירת חוף מתאים הם חלק מאוד חשוב במשחק.

מבחינתי, הבנת המדדים ואיך זה ישפיע על החופים הפך להיות חלק בלתי נפרד מהגלישה – והחיפוש אחרי הספוט שיעבוד "הכי טוב" נהיה ממש תשוקה עבורי והתחבר באופן מושלם עם האהבה שלי לטיולים ולטבע.

בהתחלה אני זוכר שהייתי מתקשר לטופסי לדיווח הקולי האגדי של אוריאן. בהמשך, עברתי להסתכל על מדידות של מצופי הים. הייתי אוסף את המספרים (ממש לדו"חות אקסל), משווה אותם למה שחוויתי בים ומנסה להבין איך החופים והשבירות מושפעים מהמדדים האלו.

אפשר להגיד היום בדיעבד שזו  הייתה אבן הדרך הראשונה שהתחילה את 4surfers.. למרות שאז בכלל לא חשבתי לכיוון הזה. בהמשך צצו באינטרנט המון מקורות מידע, "עייף" אותי להיכנס ל-20 מקומות שונים ולעשות הצלבות, אז החלטתי לקחת את זה צעד קדימה ובניתי "מנוע" שאוסף את הנתונים ומרכז לי אותם במקום אחד ונוסחה שמשקללת לי את איכות הגל. הייתי משתמש בזה להחליט איפה ומתי לגלוש: עדיף לנסוע לצפון או לדרום, חוף סגור/פתוח, ריף לא ריף, עדיף בבוקר/בערב וכו' .. אז ראיתי שזה ממש עוזר לפגוע בסשנים עם גלים יותר טובים. מספר חברים גולשים מהצפון היו מתקשרים אליי בכדי לשאול איך יעבוד חוף מסוים אצלם?  הם היו רואים אותי שאני תמיד מגיע ב"מאני טיים" והבינו שיש פה משהו.. תבין, אני גר במרכז ונותן עדכון לצפוניים (!)

מה כל כך מיוחד ב surfers4 ומה מייחד את המודל שלך משאר המודלים שקיימים היום לחיזוי גלים/למצב הים?

בשלב מסוים , יצא האתר של MSW שבעיניי היה פורץ דרך, הצורה שהם הגישו ונתחו את הנתונים הייתה בדיוק מה שחיפשתי והתחלתי להשתמש בה המון. אחרי תקופה שהשתמשתי ב MSW, שמתי לב שהרבה ימים של גלים בארץ ה MSW פשוט "לא סופר" ולא "מדליק" שום כוכב. אז הבנתי שהמספרים והנתונים שמתאימים לאוקיינוסים לא בהכרח מתאימים לנו בחופי ישראל, בים התיכון. בנקודה הזאת, החלטתי לבנות מודל שיתאים יותר לגלים שאנחנו מקבלים בישראל וזה מה שבעיני מייחד את 4surfers מהאתרים הבינלאומיים – ההתאמה לאופי הגלים בישראל. 

כמו ששייפר ישראלי מכניס אלמנטים בגלשן שיתאים ל"גל הישראלי", אז במקרה של 4surfers, האתר קיבל אלמנטים שיתאים לגל הישראלי.

הגל הנכון, במקום הנכון ובזמן הנכון - 4Surfersצילום מסך: דף הבית של האתר 4surfers

בסופו של דבר 4surfers הוא אתר "כחול-לבן" ובעברית המרכז נתונים ממספר מקורות במקום אחד ובתצוגה שמתאימה לגולש גלים. כמו כן, מציג שקלול של איכות הגל ב"סולם ציון" : 0-4 גלשנים, שמתאים לגל בישראל . דבר נוסף, שייחודי ב 4surfers  הוא יומן הגלישה. היומן מאפשר לשמור סשנים אישיים שמחזיקים בתוכם את כל נתוני הים בזמן שגלשתם, ולצפות בהם בכל זמן.

הגל הנכון, במקום הנכון ובזמן הנכון - 4Surfers

צילום מסך: יומן גלישה של אישי

האם אתה מקבל פידבק מהגולשים אודות הנתונים שאתם מעלים?

כן המון ! גם במים (מחברים ומכרים) וגם בפניות דרך האתר או בפייס ממשתמשים. ה פידבקים מגיעים בעיקר מגולשי גלים וסאפיסטים, אבל הגיעו גם מדייגים ומשחיינים במים פתוחים המשתמשים באתר.

הרוב הגדול של הפידבקים הוא חיובי מאוד, ואנשים מספרים שמאז האתר הם פשוט גולשים יותר (שזה הכי כיף לשמוע). מגיעים גם ביקורות והצעות לשיפורים, שאני מאוד מעריך את זה, ובהרבה מקרים זה גם הביא לתיקונים של תקלות או תוספות באתר. כמובן שמגיעים מידי פעם גם פידבקים שליליים, אני מתייחס לכל אחד ואחת ומנסה ללמוד גם מהם. בחלק מהמקרים מדובר בחוסר הבנה של נתון כזה או אחר ולאחר הסבר או דיון קצר גם זה מתיישר.

מעבר לפידבקים בפניות ישירות יש גם את כמות המשתמשים שכל הזמן במגמת עליה מאז פרסום האתר. היום כבר רשומים לאתר מעל 10,000 גולשים (!), אלפי כניסות מידי יום (גם בימים שאין גלים) והאתר חוזר למקום 1 בגוגל במילות חיפוש: תחזית גלים.

בתרשים: סטטיסטיקה מבסיס הנתונים שמספק האתר 4surfers

 האם מיום הקמת המערכת ועד היום ביצעת שיפורים במערכת, אם כן איזה ולמה?

במשך 3 שנים המערכת הייתה בשימוש פרטי ושימשה רק מעגל חברים, לא הייתה ממש כוונה בהתחלה לפרסם אות מעבר.

מה שהנחה אותי לאורך כל הדרך (וגם עכשיו בשיפורים שנכנסים), זה לייצר מערכת שתסייע לגולש להבין טוב יותר את מצב הים והגלים בחופי ישראל, ובכך לסייע בבחירת החוף והזמן המתאים ביותר עבורו לגלישה.

מה שהוביל אותי זה כמה שיותר דיוק ואמינות בנתונים, והדגש תמיד היה ויהיה על הנושא הזה (כל מי שמתעסק קצת עם זה – יודע כמה גדול האתגר). במשך הזמן הזה גיבשתי את התצוגה של הנתונים שתהיה ממוקדת, מקצועית ואובייקטיבית (וגם נטולת גימיקים) אספתי המון פידבקים ותצפיות מגולשים וחופי גלישה בכל הארץ. בכל הזמן הזה שיפרתי את המנוע והנוסחה מאחורי הקלעים "שלמדה" את הנתונים, ככל שנדגמו יותר נתונים ראיתי שהיא "פוגעת" יותר. רק אחרי שהרגשתי שהמערכת בשלה ויציבה (אחרי 3 חורפים,3 קייצים ולא מעט עונות מעבר) החלטתי לפרסם את האתר.

הגל הנכון, במקום הנכון ובזמן הנכון - 4Surfers

צילום מסך: נתוני גאות ושפל

 גם אחרי שפורסם האתר בוצעו שיפורים במערכת: השרת עצמו שודרג לחזק יותר בכדי לתת תגובות מהירות לכמות גדולה של משתמשים באתר. יצאה אפליקציה לאנדרואיד שמבוססת על האתר. כמובן, גם האתר עצמו עבר שיפורים ותוספות. ממש לאחרונה עלתה גרסה חדשה (גרסה 6) הכוללת גם נתוני גאות-ושפל, תצוגת מצופים חדשה וגרפים, תצוגה של מדד קרינת השמש בשעות היום ועוד שיפורים ביומן גלישה האישי.

אין ספק, שגם כמות המשתמשים שעולה כל הזמן והפידבקים החיוביים מספקים "רוח גבית" לרצות ולשפר כל הזמן.

הגל הנכון, במקום הנכון ובזמן הנכון - 4Surfersצילום מסך: הגרסה החדשה של האתר

האם יש מקרים שבהם המערכת לא פוגעת, אם כן באילו מצבים?

ברור שיש, אין בתחום הזה  100% (!)

ראשית צריך להבין ש 4surfers הוא לא מודל חיזוי בעצמו, אלא מסתמך על מודלים של חיזוי קיימים. במידה ויש "פספוסים" במודלי החיזוי עליהם מתבסס האתר, מן הסתם זה ישתקף גם ב 4surfers . למשל, בעונות מעבר התחזיות הרבה פחות יציבות ומשתנות הרבה, לעיתים בצורה קיצונית מאוד.

באופן כללי, חיזוי של משברים (הגל שנשבר על החוף, מה שמעניין אותנו) – הוא דבר ממש מורכב ומושפע מאין סוף תנאים שבלתי אפשרי לשכלל או להכניס למחשב (זרמים בחוף, גאות ושפל, קרקעית שמשתנה צורת החוף ועוד ועוד). אגב, זאת אחת הסיבות שב 4surfers ההתייחסות היא לאזור מסוים ולא לחופים ספציפיים, בכדי לתת מידע אובייקטיבי ככל שניתן על הגלים באזור עצמו ועדיין אין 100%. אולי זו גם הסיבה לייחודיות בגלישה ומה שמושך וממכר בזה כ"כ, שכל סשן וסשן כל גל וגל יהיה לו את הייחודיות שלו.

הגל הנכון, במקום הנכון ובזמן הנכון - 4Surfers

צילום מסך: מצב הים עכשווי מתוך האפליקציה

 האם יש לך מטרות/יעדים שאתה מכוון אליהם במסגרת הפעלת המערכת?

המטרה העיקרית הייתה לייצר מערכת שתסייע להבין טוב יותר את מצב הים והגלים בחופי ישראל ומטרה זו עדיין מובילה בתפיסה של הפעילות סביב האתר.

נקודה נוספת היא לנסות ליצור שפה יותר אחידה ואובייקטיבית בתיאור של גובה הגל. אני זוכר  כשהתחלתי לגלוש לא הייתי מבין למה קוראים ל"בניינים" שנוחתים עלי גל של "שמונים" (הרי 80 ס"מ זה גובה של קצת מעל הברך שלי). עוד משהו ששמתי לב, שה"ארבעים" של האשדודים, זה ממש לא ה"ארבעים" של התל-אביבים.

מכאן החלטתי להשתמש באתר בסקאלה שתהיה יותר אובייקטיבית ואחידה (שאגב מקובלת בהרבה מקומות בעולם) ותתאר את גובה ה"פייס" של הגל בתוספת של תיאור מילולי: ראש, כתף וכיו"ב.  דבר נוסף הוא לייצר את התודעה בקרב קהילת הגולשים בישראל (בייחוד בדור הצעיר) לחשיבות והיתרונות בשילוב מערכות נתונים להבנה טובה יותר של הים והגלים.

הגל הנכון, במקום הנכון ובזמן הנכון - 4Surfers

בתמונה: יניב בהדרכה בקייטנת גלישה

כך גם באמצעות פעילות הסברה בקייטנות וחוגים שעשינו ומתכננים לעשות בהמשך, בהתנדבות כמובן. לאחרונה, יש גם מחשבות לשיתוף פעולה עם צלמים בצורה כזו שתשתלב עם עקרונות האתר ותכניס גם תוכן ויזואלי "וצבעוני" באתר.

שאלה לסיום, איך אתה רואה את הגולש בארץ או בעולם בעתיד מבחינת שימוש במערכות כאלו ואחרות לצורך הבנה טובה יותר של מצב הים?

לתפיסתי, הבנה של תנאי הים מקריאה של תחזיות ונתוני מדידות (מצופים, רוחות,  גאות שפל וכו')  היא חלק בלתי נפרד מהגליש. גולש שרוצה להשתפר ולהתקדם צריך ללמוד גם את הבסיס הזה, בדיוק כמו שצריך ללמוד את הפופאפ על הגלשן. קריאה וניתוח נכון של נתונים הים מסייעים לגולש לבחור את התנאים המתאימים לו, את הטיימינג והחוף המתאים ואפילו לסייע בבחירת גלשן.. כל אלו יביאו בסופו של דבר גם לשיפור רמת הגלישה.

הגל הנכון, במקום הנכון ובזמן הנכון - 4Surfers

צילום מסך: רישום סשן ליומן גלישה

 הגולש הישראלי בד"כ אוהב לבחור את החוף על פי דיווחים ברשתות החברתיות, או להסתכל במצלמות, אני רואה בזה המון חסרונות:

  1. דיווחים – הדיווחים ברשתות החברתיות לרוב הם דיווחים סובייקטיביים. בנוסף, הרבה פעמים נוצר אפקט העדר וזה מביא לעומס בחופים.
  2. מצלמות – חוץ מזה שלא בכל חוף קיימת מצלמה ולעיתים הראות לקויה – בדיקת הים במצלמה יכולה לעתים להטעות מאוד . קשה מאוד להעריך את הגובה והעצמה של הגל(בייחוד אם אין גולש במים) ואם "נפלת" על הפוגה בין התקפות אז לא תראה באמת את הגלים.

לעומת זאת, בשימוש עם מערכות נתונים שמבוססות מדדים קבועים, הגולש מקבל מידע אובייקטיבי של מדדים שיעזרו לו להבין את תנאי הים שהוא צפוי להיתקל בהם במים (גובה בהתקפות, העצמה של הגל, גאות או שפל,  מגמה של הגלים הצפויים וכד').

הגל הנכון, במקום הנכון ובזמן הנכון - 4Surfers

צילום מסך: תחזית 5 ימים

נכון שאין 100% בזה וגם נדרשת מיומנות מסוימת בלקרוא ולהבין את הנתונים בכדי לבחור את המקום והזמן הטוב ביותר להיכנס למים. אבל, ככל שהגולש ישתמש במערכת כזו לאורך זמן, רמת המיומנות שלו בהבנת מצב הים והגלים תעלה הרבה יותר משימוש במצלמה באינטרנט.

לסיום, חייב לציין שבכל ההקמה הטכנית של האתר, ובמימוש כל השיגעונות שלי לאורך כל הדרך, היה איתי שותף וחבר (חן), תותח מערכות וטכנולוגיה, שהעביר איתי שבתות ולילות, עם הרבה שעות של שורות קוד ולא מעט בירות שנלגמו בדרך בכדי להוציא את הכל לפועל.

כמובן, אחרי חפירות אין סופיות ששמע ממני,  בלית ברירה התחיל גם לגלוש לאחרונה.

 

לינק לאתר 4SURFERS:

http://4surfers.co.il/#/

לינק לדף הפייסבוק:

https://www.facebook.com/foursurfers/

Spread the love