תחזית גלים

תחזית גלים – המדריך המלא לקריאת תחזית גלים


כתבה מאת: גבי בולוביק I תמונות ותרשימים באדיבות אתר magicseaweed.com

כל חיי גרתי מול הים, כל חיי חיכיתי לגלים. כמוכם, הייתי בודק את ה תחזית גלים כל חצי שעה במטרה לבדוק אם משהו השתנה או שמא הסוואל אכן בדרכו לחופינו. היתרון הקטן שהיה לי, הוא שיכולתי להסתכל במודלים ואז להציץ מהחלון בכדי להשוות וללמוד לעומק את כל נושא קריאת התחזית.

במדריך הבא לקריאת התחזית אנסה לכסות את רוב השאלות הנפוצות בהן אני נתקל בשיחות על מודלים וחיזויים.

למה MSW?

אין לי תשובה טובה לשאלה הזו. אני אוהב את הלוגו, את העובדה שהוא חוזה כמה ימים קדימה משאר המודלים אבל מה שהכי עושה לי את זה – שיטת הדירוג של המערכת. מג'יק עלו על שיטה גאונית בה הם לוקחים את כל הפרמטרים החשובים ועושים סוג של "ממוצע" עם מתן ציון בעזרת הכוכבים, אותם אנחנו כ"כ רוצים לראות כשאנחנו פותחים את האתר / האפליקציה.

שנתחיל?

אחרי הכניסה לאתר https://magicseaweed.com יופיע לכם מסך בדיוק כמו התמונה מעלה (לא בדיוק אותה תמונת רקע, זה משתנה בהתאם לכתבות שהאתר בוחר לפרסם).

שיטת העבודה היא פשוטה. ראשית עליכם לבחור את היבשת או שם האוקיינוס הרצויים, לאחר מכן את המדינה, ולבסוף את החוף הספציפי אליו תרצו לבדוק את החיזוי.

טוב לדעת: עד לפני כמה שנים לא ניתן היה להסתמך כלל על חיזוי המערכת בכל הנוגע למודלים של האיים המלדיביים. לפני כשנתיים תוקנה התקלה (כמעט במלואה) וכיום התחזיות המוצעות באוקיינוס ההודי בכלל ובמלדיביים בפרט, מהימנות יותר, אך עדיין אינן מדויקות.

לאחר בחירת החוף, יפתח לכם המסך הבא:

 

1. מידע כללי ומילולי על החוף הנבחר

לא יעזור לכם בכלל במידה ואתם בוחנים את התחזית על אחד מחופי ישראל. אך המידע הנ"ל רלוונטי ביותר ויכול לפתור הרבה סימני שאלה בכל הנוגע לחופים מפורסמים מעבר לים.

במידה וסגרתם חופשה ליעד גלישה שטרם הייתם בו. מציע לכם ללחוץ על הכפתור הכחול ולהעמיק 2 דק' בקריאת ה"דיסקריפשן" (description) של החוף. סביר להניח שייתן לכם מידע על טייד מועדף, סלעים בכניסה, ביציאה וסוג המקומיים.

2. המצב הנתון לאותו הרגע

לגביי כיווני הסוואל, עוצמת הרוחות וגובה הגלים – ארחיב בהמשך

3. חשוב יותר ממה שאתם חושבים

המג'יק עושה לנו הגולשים חיים קלים ונוחים כשמספר לנו מתי אור ראשון, זריחה מלאה, שקיעה ואור אחרון. האתר מוסיף את האלמנט החשוב ביותר בהתמודדות עם האוקיינוס – גאות ושפל. לא מכיר גולש אחד שבדק את סוג הטייד ומגמתו לפני שירד לגלוש בישראל, אבל בחו"ל זה (ברוב הפעמים) עושה את כל ההבדל וקובע אם הסשן טוב או (מעפן) לא. לפעמים אפילו קובע אם בכלל יש / אין סשן.

4. זמן מקומי בחוף הנבחר, אחרון חביב

במידה ואתם מתכננים טיול גלישה לאותו היעד, זה בקלות יעזור לכם לחשוב את הפרשי השעות בין ישראל לאותו החוף.

כשתגללו את החלון מטה, תוכלו לראות את הטבלה המציעה את המגמה של הסוואל בתקופת ה-10 ימים הקרובים. לא צריך להיות גאון גדול או מדען טילים בכדי להבין שככל שהקוביות הכחולות גבוהות יותר, הסוואל גדול יותר. מעל כל קובייה תוכלו לראות שמצורף טווח מספרי המלווה את ההיגיון המאויר.

במידה ותגללו עוד טיפה מטה את החלון שהתקבל, תוכלו לראות כי האתר מציע תחזית מפורטת מאוד, תוך התייחסות רצינית יותר לכל יום בנפרד מתוך עשרת הימים הקרובים.

 

טוב, בחרתי דווקא בחוף ישראלי והתמקדתי ביום "צבעוני" עם גלים, להלן:

1. שימו לב שהתחזית מפורטת למקטעים שונים במהלך היום

בכל 3 שעות תוכלו לקבל עדכון קטנטן על מצב הים בכדי לזהות מגמות בגובה הגלים וברוחות. האותיות AM המלוות את המספרים מתייחסות לכל זמן בין חצות לצהרי היום. האותיות PM המלוות את המספרים מצביעות על כל שאר שעות היממה בין 12:00 לחצות.

2. הטבלה הכחולה בעמודה מס' 2 מציעה חיזוי לטווח גובה הסוואל ביום ספציפי, בשעה בה בחרתם להסתכל.

גובה הגלים החזוי יכול להופיע לכם בפיט או במטרים. את סוג ההצגה ניתן לשנות בהגדרות החלון הראשי.

טוב לדעת: אני מציע לכולכם לעבוד עם פיט כיחידת מידה, מהסיבה הפשוטה – עד גובה של 2 פיט תוכלו לראות נקודה עשרונית לאחר ה-0 או ה-1 ולפעמים זה כל מה שצריך כדי לנסות ולהבין אם הים יהיה גליש מחר מוקדם בבוקר, או לא.

למי שבוחר ביחידת מידה "פיט" דעו, כי 3 פיט זה 1 מטר בסלנג ישראלי. ואני לא מדבר על 1 מטר של סרגל, אני מדבר על "גל של מטר", כזה שהוא פעם וחצי מעל הראש. מכאן, ש-2 פיט זה בערך 60 ס"מ ופיט 1 זה ים גליש של 30 ס"מ.
טוב, ברור לכולכם שתמיד יש פערים בין מה שכתוב בתחזית לבין הגובה שמתקבל בפועל (!!!) אבל זה מספיק טוב כדי להסביר לנו את המגמה.

3. שיטת הציון של המודל

כפי שכבר ציינתי, האתר לוקח את כל הפרמטרים החשובים ומנסה לכמת אותם לציון סופי המוגש בצורת כוכבים מ 1-5. הכוכבים יכולים להיות מלאים (צבע כחול חזק) או מטושטשים. בד"כ כוכבים מלאים ניתנים כשהכל בסדר ומטושטשים מתגלים ברגע שגובה הגלים וכיוון הסוואל טובים לאותו החוף, רק הרוח נושבת בעוצמה חזקה מידי או מכיוון שהחוף לא כ"כ אוהב.

ככל שמספר הכוכבים המוצעים בתחזית גדול יותר – איכות הסוואל טובה יותר.

4. גובה הגלים בהתקפות

טוב לדעת: התעלמו מעמודה מס' 2 והסתכלו רק בעמודה מס' ארבע. מהניסיון האישי שלי, עמודה זו חוזה טוב יותר את גובה הגלים מאשר הטווח המוצע לאותו היום.

טוב לדעת: בחורף, כשהים במגמת עלייה (בד"כ מרוח צפונית) יש מצב שתראו שגובה ההתקפות גבוה יותר ב 2-3 פיט מהגובה העליון בטווח המוצע לאותו היום. זה אומר שהים עולה מרוח חזקה מאוד והסוואל "צדדי" ו"מלוכלך" אבל – שווה ללכת לבדוק את הים בחופים סגורים שכנראה יחזיקו את הליין אפ טוב יותר מאשר חוף פתוח בתנאי ים אלו.

5. הפריוד

ההגדרה אומרת שזה מס' השניות בין התקפה להתקפה כשמגיע סט. ההגדרה הזו משעממת ולא רלוונטית. אם כי מס' השניות החזוי קריטי ביותר בחיזוי התנאים!


טוב לדעת: ככל שמס' השניות גבוה יותר, כך הגובה המתקבל בפועל יהיה קרוב יותר לגובה החזוי!

בנוסף, מס' שניות רב יותר מצביע על "פס" ארוך יותר, זה אומר ים "מושלם" יותר. אבל, לכל סוף טוב יש סוף. ב-10 שניות ומעלה, חופי ישראל יקבלו ים שיצטלם מושלם לפייסבוק ולאינסטוש, אך בפועל השורות היפות יהיו זריזות מאוד וסגורות ברובן. במקרה כזה, דעו כי הגל צריך סוג של "קצה" וכדאי לכם יהיה לחפש מקום שעובד כמו פויינט ברייק כמו שניתן למצוא בהרצליה, באזור חיפה ובישובים נוספים לאורך החוף.

סוואל של 10 שניות ומעלה מגיע לארץ בד"כ שלוש פעמים בשנה, פעם אחת בעונת המעבר, פעם אחת באמצע החורף ופעם אחרונה לקראת סיומו. 5 שניות ומטה נחשב לתנאים גרועים, הים נמוך בהשוואה למה שהתחזית מציעה והפסים קצרים מאוד ללא קירות לבצע עליהם.

חופי ישראל מעדיפים 7-8 שניות כדי לספק גלישה בתנאים טובים.

6. כיוון הסוואל

טוב לדעת: חופי ישראל אוהבים סוואל מערבי. אם הים יעלה מרוח צפונית סביר להניח שהסוואל יקבל זווית צפונית. אותו הדבר עם רוח דרומית חזקה – הסוואל יקבל זווית דרומית. ההעדפה העליונה לכיוון סוואל משובח מגיעה מהמערב. דרום מערבית בעדיפות משנית ולאחר מכן (בתחתית הרשימה) סוואל מכיוון צפון.

7. עוצמת הרוח

טוב לדעת: המס' הגדול במרכז העמודה מצביע על המהירות הממוצעת. והמספר הקטן מעליו (בצד ימין) מצביע על עוצמת "מכות הרוח".

אני מציע לכם לא להתעלם מעוצמת המכות, שכן יכולות להיות רלוונטיות בהדגשת מגמת הרוח ולפעמים להכריע אם הסשן יהיה טוב או לא.

שימו לב שגם כאן יחידות המדידה יכולות להיות שונות:
MPH- קשר
KPH- קמ"ש.
ניתן לשנות את יחידת ההצגה בהגדרות הדף. אך רק למען הסדר הטוב. 1 קשר/ מייל ימי שווה ל 1.852  קמ"ש.
בארץ, 15 קמ"ש הינה רוח מורגשת. ב-25 כבר תאלצו לחפש חוף מוגן בשוברים, וב-35 ומעלה, תצטרכו ללכת לבדוק את הים רק ברכב סגור (ולא קטנוע או אופניים), לגלוש רק בחוף סגור ולשמור על הגלשן שלא יפגע לכם בפרצוף בכל פעם שתעשו קיק-אאוט

8. כיוון הרוח

טוב לדעת: עדיף שלא תהיה רוח בכלל. אבל אם כבר נושבת רוח לנו בחופים הישראלים עדיף שתגיע מדרום מערב, כך תעלה את הים. בבקרים נעדיף מזרחית שתיתן לנו תחושת אופשר קטנה ואולי תספק צינורות חמודים. ושוב בתחתית רשימת ההעדפות – כיוון צפון. רוח צפונית בד"כ מורידה את הים ומחרבנת לנו את התנאים. ברוח צפונית רצוי לחפש חופים מוגנים כמו באזור הרצליה, חדרה ועוד.

היתרון היחידי ברוח צפונית היא הדבקת הגלשן לרגלים בעת ניסיון קפיצה לאייר בגל ללפט.

9. אחוזי ההסתברות
אחוזי ההסתברות הם הסיכוי שהכתוב אכן יתקבל בפועל. ככל שהיום החזוי רחוק יותר מיום פתיחת התחזית, ההסתברות שלו תרד. והפוך.

לסיכום, המג'יק הוא כלי נהדר שרק הלך והשתבח עם השנים. מקווה שהצלחתי להבהיר לכם דבר או שניים..

 

Spread the love

Ping- & Trackbacks