נתניה עיר הגלישה של ישראל מאז ועד היום
צילום: חן וטורי
כתבה מאת: גבי בולוביק
נולדתי וגדלתי בנתניה, אני גר על הים במרחק 2 דק' הליכה מהשבירה הכי מפורסמת באזור – חוף קונטיקי , המארח הרשמי של סבב תחרויות הגלישה הבינלאומי ה WSL . אני מוכרח להגיד לכם, לא סתם הסבב העולמי עובר בנתניה הרווחנו את המעמד ביושר, עיר גלישה עם עבר כה עשיר והיסטורית גלישה מהמפוארות בישראל .
בתמונה: החבר'ה הטובים בתחרות מקומית בחוף קונטיקי I צילום: מלכה ניהום
זה לא בקטע "העיר שלי טובה יותר מהעיר שלכם". תרבות הגלישה בארץ התפתחה המון בשנים האחרונות ואני כבר מזהה קהילות חזקות של גולשים מכמה מקומות שונים בארץ. אני רואה ארגון גלישה מסודר ומקצועי יותר שרץ קדימה, אבל הפעם, ארצה לפרגן לעיר שלי – נתניה.
נתניה היא מעצמת גלישה ישראלית. חופי העיר הלבנים מציעים לוקשיינים מכובדים ומגוונים לגלישה והחיבור בין הגלים והמצוקים הייחודיים לעיר נתניה העולים מקו הים נותנים הרגשה תמידית של טיול גלישה באוסטרליה..
מחוץ למים אני מרגיש שנתניה היא עיירת גלישה בקנה מידה עולמי, בחופים פזורים מספר גדול של בתי ספר לגלישה. אתה הולך בחופים ורואה את הגלשנים עומדים בסטנדים מוכנים לקרב, מספר חנויות הגלישה בעיר גדל משמעותית והציודים בחנויות לא מביישים אף מדינה אחרת באיכויות, במגוון ובמחיר.
בכל חוף בעיר יש בר שמזוהה עם קהילת הגולשים של אותו החוף, סצנת הגלישה המקומית גודשת את הברים בעיקר בחודשי הקיץ. מרים פיירברג, ראשת העיר שרואה את הפוטנציאל הגדול בצעירים הבינה שגלישה זה חלק נכבד מההוואי של העיר והקימה מתחם סקייטפארק אדיר לפני כשנתיים.
בתמונה: אירוע פתיחת הסקייטפארק בנתניה, קיץ 2016 I צילום: סטפני בן סימון
בכלל, אני חושב שנתניה של היום היא עיר של הרבה "גוד ווייבז" – אנרגיות חיוביות. אתה מסתובב בעיר ורואה הרבה חבר'ה צעירים, בנות ובנים, שזופים, עם גלשנים או על סקייטבורדים.. נראה שכולם בקטע וכולם חיים את הים. בקיצור, נתניה היא ההארד קור של עולם הגלישה בישראל.
בתמונה: אלי חזות, מגולשי הנשמה הוותיקים בחוף I צילום: מלכנה ניהום
נתניה הייתה ותמיד תהיה בית לכמה אגדות גלישה ואלופים שגדלו בעיר, מספרם כה רב שלהרחיב עליהם את הדיבור זה למעשה חומר לכתבה בפני עצמה. חלק מכובד מאוד מדור המייסדים של גלישת הגלים בנתניה המהווה את היסודות המוצקים והרוח החיה לסצנת הגלישה בעיר כיום, מוזכר בידיעה הבאה מתוך מקומון בנתניה בשנת 83' : עמית בן אריה, שלמה למפרט, יאיר גלזנר, ציון אבירם, צחי האוס (בית ינאי), דני גל, מנשה מיכאל, ארז קוצר, איציק לוזון, ירון פרקש ומעוז מילר. כל אלה ועוד הם הדור הראשון – דור המייסדים. אחריהם המשיכו וממשיכים עד היום את דרכם בין היתר: אבי פרובנסל, איתי אביטל, יוסי נחמיאס וליאור דבש שהתחרו בסבב הארצי בשנות ה 80-90 .יחד אתם היו ויש עוד רבים וטובים שהיריעה קצרה מלהכיל את כולם.
בתמונה: ידיעה ממקומון בנתניה אוגוסט 83'
בתמונה: מעוז מילר גולש בחו"ל
בתמונה: שלמה למפרט
כמו כן, מתחרים ומייצגים את נתניה כיום: סטיב לוין, עומר שובל, גיל זילכה, אלון אברון. יחד אתם הדור הצעיר והמוכשר מאוד: איליה שאשי, גל זינגר, עמר כיים, אמיר רפאלי ועוד המון כישרונות. 2 גולשות המככבות גם הן בסבב הארצי: רומי גולן , ורוני גרוסי יחד עם עוד מספר בנות: ליאת נדלר, מיכל שיליאן ועוד רבות וטובות.
בתמונה: עומר שובל (מימין) והבנות רומי גולן ורוני גרוסי I צילום: מלכה ניהום
צילום: מלכה ניהום
ללא ספק נתניה כיום היא בית גידול למספר רב של אלופי גלישה שצמחו בעיר ולקחו את הסצנה כמה צעדים קדימה.
הנה כמה אבני דרך בסצנה המקומית:
הביץ' האוס – חנות גלישה
בסרטון: הביץ' האוס חוגג 25 שנה
חנות הגלישה הוותיקה ביותר בעיר כיום (היו עוד כמה לפניה). לא מזמן חגגה יום הולדת 26. את החנות הקים אייל רוקח עוד בשנת 1999 וסיפק בית חם לכל קהילת הגולשים מהאזור. אל הביץ' האוס לא היינו מגיעים רק בכדי לקנות ציוד או ביגוד גלישה. היינו באים לשבת ולשגע לאייל את המוח. כל יום, שעות! המקום הזה הוא באמת פיסת היסטוריה בתרבות הגלישה הישראלית ומרכיב חשוב בעיצוב תרבות הגלישה של נתניה בעשור הראשון של שנות ה 2,000. כמה שנים מאוחר יותר, ב-2013 עברה החנות המיתולוגית שיפוץ רציני והתחדשה בשותפה חדשה, רשת BILLABONG.
הרידם – Rhythm bar & store
בלב העיר, ממש מעל מדרגות החוף לקונטיקי, יושב לו מתחם המוקדש כולו לגלישת גלים ו"גוד וויבז". המתחם מתחלק לחנות בגדים של מותג הבית המיובא מ"ארץ הקודש" – אוסטרליה. קוד הלבוש המאפיין את המקום ממש כמו האווירה – חופשי. לחנות לא מגיעים רק כדי להתלבש, זו נקודת מכירה נדירה של ציוד גלישה. חלק נוסף ועיקרי במתחם הוא הבר, שם תוכלו להזמין לכם שייק טבעי אחרי סשן גלישה ולהגיע בערבים לצפייה בשידור החי של הסבב בכל פעם שמשודרת תחרות. המקום פתוח כל יום, עד לשעות הקטנות של הלילה. במקום קיים מעמד מוכן שניתן להניח בו את הגלשנים שלכם.
כמובן.. איך לא? בעלי הבית גולשים – גיא ו יוסי זמיר שהוא גם יו"ר ארגון גולשי הגלים בישראל ואחראי על הפקת הענק (יחד עם ליאור זמיר) בחוף ב 3 השנים האחרונות, תחרות הגלישה בסבב העולמי, ה WSL.
בתמונה: יוסי זמיר I צילום: סטפני בן סימון
הגונז – GOONS pizza & beer
הבייבי החדש של אלון אברון וחברות ה KB. מקום בו הפיצות חמות והבירות קפואות. מקום בו מתנגנת רק מוזיקת פאנק, גלשנים וגיטרות תלויים על התקרה וההארד קור חוגג. אם בא לכם לשבת בכיף ולדבר דיבורי גלישה, זה אחלה מקום לעשות את זה. הגונז פתוח שבעה ימים בשבוע (לא בזמן שבת), במקום ניתן למצוא גם מעמד לגלשנים.. סרטי גלישה שמתנגנים ללא הפסקה וכל העובדים במקום גולשים.
אם לא הצלחתי להעביר לכם בכתוב את האווירה שאלון מביא אתו למקום, כנראה שהסרטון הבא יעשה את העבודה
סרטון: אלון בסרי לנקה
ייצור מקומי
גל לארר – שייפר
בתמונה: גל לארר בבית היוצר שלו
לצד מותגים מיובאים ניתן למצוא בנתניה שייפינג מקומי וייחודי מאוד. גל לארר מגיע דווקא מעולם הבוגי וידוע בכינויו "גל רגל ברך". אחרי שכבש פסגות בתחום התחרותי והגיע להישגים מרשימים מעבר לים, גל התחיל לעסוק בגלישה מזווית קצת שונה. כיום, גל מייצר גלשנים בעבודת יד בלבד (בלי מכונות) . אומנות נטו, ובהזמנה אישית בלבד. התיאום קורה אל מול הלקוח בהתאם לרמה ולסגנון הגלים אליו מיועד הגלשן בעזרת תוכנה המציגה את הבורד בתלת מימד עוד בשלב התכנון.
בסרטון: בית היוצר של גל – הסדנא
אחרי שיחה מעמיקה עם גל גילתי שבאחד מגלגולי החיים, היה מודד עבור חברות בנייה גדולות לפרנסתו, ולימים, זה שימש אותו לעזר בפיתוח שיטת מדידה ותכנון מדויקים המייחדים אותו מן השאר. המפעל של גל ממוקם באזור התעשייה החדש של העיר.
בתמונה: גל לארר I צילום: סטפני בן סימון
ה"גונדי"
בתמונה: אלון ידין "גונדי" בפעולה
כפי שצוין, בנתניה גרים לא מעט אגדות גלישה. אנשים מיוחדים שישיבה איתם תגרום לכם להתבלבל ולחשוב שקפצתם לרגע לעיירת גלישה מפורסמת בחו"ל. כאלו שקצת מעצבנים אותך מכיוון שכ"כ טוב להם והם חיים את החיים כמו שכולנו היינו רוצים.
אותם אנשים המתגוררים, גולשים ומסתובבים ב"עיר היהלומים", נותנים לה צבע מיוחד ומעצימים את הסצנה העירונית. איך אפשר לדבר על היהלומים שיש לעיר הזו להציע, מבלי לציין את היהלום השחור שמונח בראש הכתר? אני כמובן מתכוון לאלון ידין, הידוע בכינויו – גונדי. זה היה בחורף בסערה חזקה בחוף האמצע. ראיתי ילד רזה מאוד עם עור שחום גולש על בוגי בעמידה עם חליפה קרועה שגדולה עליו בארבע מידות. כבר מאותו הרגע הבנתי שמדובר בלג'נד ובגולש הארד קור אמתי. עם הזמן האבולוציה הכתה גם בחברי הפרסי והוא הפך לגבר גדול, שוחט מן המניין ואחד הסמלים של העיר נתניה.
אם אתם מסתובבים עם גונדי, הגוד טיים מובטח והצחוק בלתי נמנע. אין סיכוי שהוא לא יחייך אליכם…וזה בדיוק מה שמייחד אותו והופך אותו לאחד מהאנשים האהובים ביותר בעיר.
אגב, הלו"ז היומי שלו כולל בתוכו את הביץ' האוס, הרידם, הגונז ולפחות סיבוב אחד בים.
אם הייתם בקונטיקי ולא גלשתם עם גונדי – לא הייתם בקונטיקי באמת.
בתמונה: גונדי וחברים (שני מימין) במסגרת פרויקט של חברת REEF
סצנת הבוגי בנתניה
בתמונה: (מימין) ירון חטב, קיריל שיגולסקי, אייל רוקח ורן יעקב I צילום: דרופ פרודקשיין
מי שמכיר אותי יודע שאני לא מת על הכלי הזה. אבל אי אפשר להתעלם ממה שקרה וקורה בעיר. הרוב המוחלט של הבוגיסטים הטובים בארץ, מגיע מנתניה, עובדה!
זה התחיל בחלוצי הענף: ליאור דבש שהתחרה והגיע להישגים מרשימים בשנות ה 80-90 בארץ (מקום 1) ובאירופה, גל לארר ואורון קסל, ומשם התפתח לסצנה חיה ובועטת כמה שנים מאוחר יותר כשקיריל שיגולסקי נכנס לעניינים. קיריל תמיד היה שאפתן. כבר בגיל צעיר יחסית הוא פתח אתר לבוגיסטים, התקדם לצילום ועריכת סרטי בוגי בו כיכבו אגדות בוגי מקומיות כמו חן וטורי, מור קופר ועדן מוג'אני. כיום קיריל פועל בניסיון להקים איגוד גולשי בוגי בישראל.
בתמונה: קיריל שיגולסקי
בתמונה: עדן מוג'אני
בתמונה: ליאור דבש
סבב תחרויות ה WSL
בתמונה: הירידה לחוף קונטיקי במהלך תחרות ה WSL I צילום: דורון כורש
נתניה על המפה העולמית. בהסתכלות לאחור, אני עדיין לא מאמין שהעיר הזו אירחה תחרות גלישה בינלאומית של סבב הQS של הליגה (פעם שלישית ברציפות!). זכינו לקבל טעם של חו"ל, מבלי לרכוש כרטיסי טיסה. אני חושב שהתחרות הזו היא יוזמה מבורכת שמקדמת את מעמדה של ישראל בעולם ודוחפת את הענף קדימה גם ברמה המקומית. העובדה שהתחרות הגיעה דווקא לנתניה, זה רק בונוס. התחרות הזו אמנם לא מהגבוהות בקטגוריית הניקוד של סבב ה QS, אך הרמה של הגולשים שהגיעו להתחרות הייתה גבוהה בהרבה.
צילום: דורון כורש
כמובן, איך אפשר שלא לדבר על הייצוג הישראלי הנדיר שלנו בתחרות?! אני מברך על היוזמה, גאה בגולשים הישראלים ובצוות המפעיל את האירוע ושמח על הבחירה לקיים את התחרות דווקא בחוף הבית שלי, קונטיקי.
סרטון: WSL בישראל
PRIME TIME
אחד הפרזנטורים הבולטים כיום של סצנת הגלישה בעיר הוא השחקן אלי פיניש שגדל ועדיין גולש בחוף הבית – קונטיקי. אלי כבר מזמן גולש נשמה ומפגין רמת גלישה מכובדת מאוד.
צילומים (2) : מלכה ניהום
מועצת העיר
בתמונה: רפי ימין (משמאל) עם עופר שכטר ויוני קליין I צילום: דורון כורש
רפי ימין גולש וותיק בחוף וחבר מועצת העיר נתניה מספר שנים. רפי פעל ופועל רבות במסגרת תפקידו בעיר נתניה במספר תחומים: קידום הגלישה, הצעירים וכיום מוביל את המגמה הירוקה בעיר.
בתמונה: רפי ימין I צילום: מלכה ניהום
בהכנת הכתבה סייע שחר גל, גולש נשמה וותיק בעיר. תודה גדולה שחר(: