התחרות הראשונה בבריכת גלים בישראל – CITY WAVE
ביום שישי האחרון התקיימה לראשונה אליפות הארץ בגלישת גלים לקבוצות (ערים) בבריכת גלים, במול החוף VILLAGE בחדרה. מזג האוויר היה השיחוק הראשון, אחריו הארגון, ההפקה, השיפוט וכמובן איך לא.. הגולשים. ללא ספק זו הייתה הההצגה הכי טובה בעיר מדרום לצפון ובחזרה.
עד יומיים לפני התחרות המארגנים חשבו לדחות את מועד התחרות בשל חשש מתנאי מזג האוויר הסוער הצפוי להגיע. התחזית ליום שישי 23.11.18 הייתה יום גשום וסוער.. שיא המערכת החורפית של הסופ"ש הנוכחי, לפחות מתחילת היום. אלוהים רצה והחליט שלפחות הבוקר עד הצהריים יהיה רגוע יותר ואיפשר תנאי מזג אוויר פנטסטיים לגולשים ולצופים.
בתמונה: רוני שיינגרד, נבחרת חיפה
לפני כחודשיים נפגשתי לריאיון עם סלע פילו, האיש שאחראי על ההקמה של הבריכה בחדרה. בין היתר, סלע ציין בפניי שבקרוב עומד להתחיל סבב תחרויות גלישה בבריכה בחדרה בין ערים לראשונה בישראל.. בשישי האחרון זה קרה ובגדול (!)
הקונספט
תחרות גלישה ראשונה מסוגה, 10 קבוצות המורכבות מערים שונות (או יישובים) לאורך החוף. כל קבוצה/טים מורכבת מ 4 מתחרים במקצה משלה לאורך 10 דקות. הניקוד הקבוצתי הוא 2 הגלים הטובים ביותר של כל גולש מתוך הקבוצה , סה"כ 8 גלים.
בפועל, הגיעו פחות גולשים מכפי שתוכנן לחלק מהקבוצות כך שחלק מהן היו עם 3 מתחרים (במקום 4). מה שקרה הוא שלעיתים גולש אחד מתוך הקבוצה שהיה דומיננטי וחזק יותר משאר חברי הקבוצה חושב לו מספר גלים גדול יותר מ 2 , כך למעשה המשקל היחסי של הניקוד שלו בתוך הקבוצה היה גדול יותר.
שלבים: שלב המוקדמות – 10 מקצים של כל אחת מהקבוצות, שלב חצאי הגמר – 5 קבוצות ושלב הגמר – 3 קבוצות.
בתמונה: אלון אברון, נבחרת נתניה
הערים/יישובים שהשתתפו
אשקלון, אשדוד, ראשלצ, בת ים, תל אביב, הרצליה , נתניה, חדרה, בית ינאי, חיפה.
אימונים
בשונה מהים, טכניקת הגלישה בבריכה היא אחרת. הגל העומד אינו גל "קלאסי" כפי שאנו מכירים מהים, זהו גל שמגיע בלחץ אדיר של מים ממספר משאבות כשהגל עצמו "דוחף" מלפנים בשונה מהים שהגל מגיע/דוחף מאחור. מכאן שהדבר מחייב את הגולש/ת לאימון/תרגולת מוקדמת בבריכה בכדי להתרגל למצב החדש.
גולש טוב ככל שיהיה, אם לא יתאמן לפני התחרות או בכלל יתקשה מאוד לגלוש במיטבו ועל אחת כמה לבצע כמו שהוא רגיל ויודע בים. מכאן שאין ספק שמי שגר קרוב יותר או גלש יותר בבריכה לפני התחרות או בכלל, הגיע עם יתרון משמעותי ע"פ מתחריו (הקבוצות האחרות). ע"פ מה שנמסר למערכת, הגולשים שהתחרו קיבלו זמן אימונים טרם התחרות אולם לא הייתה ניצולת מקסימלית לטובת העניין, בין היתר מסיבות טכניות.. בחודשיים האחרונים הבריכה פעלה רק בסופ"שים, בשונה מהיום שהתחילה לפעול מתחילת אפריל ופעלה בכל יום, מה שצמצם משמעותית את זמני האימון שהיו לכל גולש שרצה להגיע ולהתאמן.
בתמונה: דור ביטון מנבחרת ראשון לציון/פלמחים
בתמונה: ארתור רשקובן
הארגון וההפקה
כבר באירוע הפתיחה של הבריכה השנה (4/18), דובר על תחרות שתתקיים בהמשך השנה. ארתור רשקובן "הקליניקה" שהנחה את אירוע הפתיחה אז, הופקד גם הפעם על המשימה.
ארתור: "המטרה הייתה לבנות תחרות שלא תהיה עוד תחרות גלישה, אלא קונספט חדש וייחודי שייצור עניין אמתי לגולשים ולצופים. כל תחרות של "אחד על אחד" בבריכה הייתה מהר מאוד מאבדת עניין ומשעממת, מעין תחרות ב"חדר כושר".
לאחר חשיבה, החלטנו לערוך תחרות קבוצתית, בין ערים. כך למעשה יצרנו יותר עניין ומתח במקצים עצמם עם מגוון הגולשים מכל טים/נבחרת עירונית ובנוסף האינטנסיביות של המקצים בזה אחר זה, יצרה המון "אקשן" לגולשים ולקהל, הכל כמובן עם ווייב חיובי שהיה מורגש מאוד לכל אורך התחרות בעיקר בתוך הקבוצות ובין הנבחרות.
אני רוצה להודות בעיקר לגולשים ששיתפו אתנו פעולה לאורך כל הדרך.. החל משלב התכנון והמשך בשלב ארגון הקבוצות עצמן – לקפטנים של כל קבוצה. זה לא מובן מאליו שגולש גלים שזה ספורט מאוד אינדיוידואליסטי, ישתף פעולה בקבוצה, ישים את האגו שלו בצד ויראה את מטרת הכלל.
בנוסף, תודה לכל מי שהאמין ותמך בתחרות ראשונה מסוגה בישראל: מול החוף, בילבונג
תודה מיוחדת לארגון הגולשים בישראל (ISA) וצוות השופטים האגדי שהיה מורכב מאלופי ישראל לשעבר בגלישה, כל אחד בתחומו שבא ותרם לאירוע את הידע, הניסיון ויכולת הניתוח המקצועית שלו.
אגב עם סיום התחרות ובסופ"ש האחרון, קיבלתי המון פידבקים מהגולשים שהתחרו לקיים תחרות נוספת בקונספט הנוכחי שהיה כנראה מאוד מוצלח.
בתמונה: טל אסייג מאשדוד בביצוע שהוא שולט בו היטב גם בים.. החלפת גלשן על הגל
ריינה, מייסד CITYWAE שהוזמן במיוחד ונכח לאורך כל האירוע:
"הרעיון של בריכת הגלים נולד בגרמניה, על שפת הנהר במינכן, רציתי להביא את הבשורה של גלישת הגלים לכל העולם וכמו שאני נהינתי כגולש צעיר, רציתי שגם אנשים נוספים ברחבי העולם יהנו מחוויית הגלישה שלא בהכרח גרים בקרבת האוקיינוס/הים.
אנחנו ב CITYWAVE מאוד גאים בפרויקט הבריכה בישראל. כפי שידוע בארץ במהלך השנה הגלים בים אינם בתדירות גבוהה, הבריכה נותנת פתרון הולם למי שרוצה לבוא ולהתאמן בגלישה. אימון של שעה אחת בבריכה לרוב נותן מענה הולם לגולש הישראלי בכדי לשמור על כושר למתקדמים וכמו כן למתחילים שעדיין לא התנסו כלל ורוצים להיכנס לעולם הגלישה.
בנוגע לתחרות, תחרות מצוינת.. רעיון מבריק להתחרות בין ערים. יתכן שכבר בשנה הבאה נערוך תחרות דומה לזו שמתקיימת בישראל מבחינת ההפקה, נוכל לראות מדינות כמו: שוויץ, יפן, ישראל, גרמניה ועוד מתחרות אחת מול השנייה."
סלע פילו, מי הוביל את בניית פרויקט בריכת הגלים הראשונה בישראל והיה עד לא מזמן מנהל מתחם הבריכה בקניון: "התרשמותי היא שהארגון התמיכה והתוצאה ענתה בהחלט על הציפיות. הגרמנים אמרו לי שהרמה אצלנו בארץ עולה על הרמה בתחרויות באירופה שהם ראו עד היום.. וכל זה רק בבריכה שפתוחה לקהל בסה"כ חצי שנה (!)
הפרסים כספיים מכובדים מאוד, הנוער והילדים הפתיעו אותי ואת הגרמנים בצורה מטורפת. קונספט חזק ומעניין, צריך להמשיכו ולהעלות את הרמה מתחרות לתחרות.
השיפוט
ליאור דבש – שופט ראשי: מה היו הקריטריונים לניקוד השופטים?
זרימה, שליטה, סגנון, כוח, ביצועים, שילוב בין ביצועים.. קומבו (?!)
זרימה – זרימה על הגל בכדי להראות שליטה וסגנון מלוטש עם עבודת רגליים נכונה.
כוח – הרבה כוח בביצועים וכתוצאה מכך כמה שיותר מים עפים מחוץ לבריכה בכל חיתוך מימין לשמאל והפוך.
ביצועים – איירים 360 בקסייד/פרונסייד, קאטים/סנפים. שאבטים, הולי.. ביצועים מעולם הסקייט, שילוב וגיוון של מספר ביצועים על אותו גל. ביצוע טוב ככל שיהיה, אם לא ישולב עם עוד מספר ביצועים לא יזכה לניקוד גבוה יותר. מי ששלט ושילב אלמנטים שונים זכה לניקוד טוב יותר.
דרגת קושי – מאיזו נקודה על הגל הגולש עלה לביצוע, רמת הביצוע עצמו.
קומבו – שילוב של ביצוע אחרי ביצוע מבלי לקחת זמן בין לבין בכדי להתכונן.
בונוס – ניסיון לגלוש בזוגות עם כמה שיותר הצלבות וביצועים תוך כדי הגלישה.
לרוב, הגולשים בבריכה בכלל ובתחרות בפרט גולשים על הגל העומד ומבצעים חיתוכים מהבקסייד לפרונסייד ובחזרה כמעט ללא גיוון, מי שגלש בצורה הזאת לא זכה ליותר מ 4-5 נקודות מקסימום לכל גל. רק מי שגיוון והוסיף מספר ביצועים בזה אחר זה זכה לניקוד גבוה יותר של 7-8 נקודות.
בתמונה: טל אסייג מאשדוד מבצע שאבט (360 לגלשן עצמו)
מבנה הגל בשונה מגל בים אינו צינורי ואין לו ליפ, כך שחלק גדול ומשמעותי מהביצועים של גולש בתחרות בים יורדים מהפרק.. פלואוטר, צינור.
מה שהשופטים חיפשו היה בעיקר גיוון יחד עם סגנון מלוטש, שליטה טובה, רוורסים, זרימה, קומבו – מעבר מביצוע לביצוע, מחיתוך להיכנס מיד לביצוע מבלי לחכות יותר מדיי זמן. בנוסף, 2 גולשים שגלשו ביחד בו זמנית בבריכה (כל אחד נכנס מצד אחר) ומבצעים הצלבות בינהם תוך כדי שהם גולשים. גל כזה נחשב כתוספת (בונוס) לקבוצה.. הרוב לא עשו את זה או לא היו מיומנים בזה מספיק.
בתמונה: ג'ון ג'ון רבינוביץ' (מימין) ויובל מנבחרת בית ינאי מבצעים הצלבה
כאן כולם שווים
ליאור: "בשונה מתחרות בים, בבריכה כל גולש קיבל את אותם התנאים בדיוק ואת אותו הגל.. פה אין הבדל בין הגלים מבחינת אורך, גובה וגל עם סקשן עומד או צינור. פה הגולש חייב להיות יותר יצירתי ועם מגוון של ביצועים שמתאים לגלים בלי קיר חזק ובלי צינור וזה לא קל.. פה בקלות רואים את ההבדלים ברמות ואין הפתעות. מי שטוב טוב ומי שלא ישר רואים".
"בקיצור, פה מי שטוב באמת מנצח ואין הפתעות כמו בתחרות רגילה."
בתמונה: צוות השיפוט: שגיא אפשטיין, ארתור רשקובן (מנחה), ליאור דבש, יובל וגיא זיתוני
שגיא אפשטיין, שופט: "מי היה מאמין לפני עשרים שנה שנשפוט בתחרות גלישה בבריכת גלים בישראל?"
"כשופט מהצד המקצועי, חוויה חדשה ומיוחדת במינה במיוחד עם הרמה שהפגינו הגולשים במים. להבדיל מלשפוט בים בתנאים המוכרים לנו, כאן אתה יושב מקרוב ורואה כל פעולה של כל תנועה ושריר בגוף, מה שמעלה את הרמה של הדיוק בכל ביצוע וגל. לדוגמא, בים את הספריי של הביצוע אנחנו רואים מרחוק ולא רואים את הגוף והתנועה מקרוב.
בבריכה זה כמו גולש תחת מיקרוסקופ שמראה כל תנועה ופעולה מול הפנים של השופט, מדהים!
שאפו לקבוצה האשדודית שהביאה לי המון גאווה בפאנל השיפוט. כן ירבו אירועים כאלה בעתיד".
גיא זיתוני, שופט: "בסך הכל התחרות מאד צבעונית ומאד מחברת בין הגולשים עם אוירה חיובית מעיין יום כייף כשאין גלים זה פתרון סבבה לשמור על כושר ובמיוחד הילדים שם חוגגים אפשר לעבוד על סגנון גלישה בבריכה בסך הכל היה מאד חיובי."
הספונסרים
בריכת הגלים CITYWAVE, מול החוף VILLAGE, בילבונג ישראל.
בתמונה: אבנר מ"זבולון" , נבחרת חדרה
אבנר, מהחנות "זבולון" שתמך, סייע וארגן לאורך כל הדרך. התרומה של אבנר הייתה חשובה מאוד להצלחת האירוע, שכן הוא הגוף המקשר בין עולם הגלישה להנהלת הקניון ומתחם הבריכה: "איזה ארוע מטורף היה לנו בשישי האחרון.. מספר נבחרות שמייצגות עיר/אזור גלישה בארץ עם מתחרים מובילים, מהטובים שיש לנו בישראל. לא היה פשוט לארגן את התחרות הזאת, תהליך ארוך שלווה עם הרבה מאוד חששות מצד הגולשים שכן זה ארוע ראשון מסוגו כמעט בכל פרט. חבלי לידה לא פשוטים כמעט בכל נושא שעלה: כמות משתתפים, שיטת ניקוד, זמן מקצה, ועוד ועוד.. בסופו של יום אפשר לסכם האירוע שהוא לא פחות מהצלחה ענקית !!
ארגון מוקפד של הד״ר רשקובן מה"קליניקה", שיתוף פעולה מלא מצד המארחים ״מול החוף וילאג׳, שיפוט נקי ומקצועי של ארגון גולשי הגלים בישראל ובנוסף הגיע להתרשם מהארוע לא אחר ממייסד סיטי וויב העולמי שהתרשם לטובה ואפילו דיבר על לקיים ארועים מסוג זה בכל שאר 15 הבריכות שהקים מסביב לעולם.
ייחודיות הארוע בלטה בשיטת הניקוד שהיה קבוצתי ולא אישי, ללא הגבלת גיל או מגדר.. רק גלישה נגד השעון. התנאים והחוקים שווים לכולם.
בתמונה: רוני שיינגרד, נבחרת חיפה
ברכות לנבחרת אשדוד שקטפה את המקום הראשון וזכתה בסכום לא מבוטל של 9000₪ והנבחרת המפתיעה של בית ינאי שהגולש הגדול שבחבורה אפילו לא בן 17 (!) שהיממו את הקהל והשופטים בהצגה מטורפת ולקחו את המקום השני על הפודיום. מקווים להפוך את האירוע למסורת ואולי אפילו לליגת גלישה בבריכה.
נתראה בתחרות הבאה או סתם ככה שתבואו לגלוש בבריכה שלנו."
הפרסים: 16,000 ₪ !!
מקום 1 : 9,000 ₪, מקום 2: 5,000 ₪, מקום 3: 2,000 ש"ח
הגולשים
זכינו לראות את מיטב הגולשים בישראל נכנסים קבוצה אחר קבוצה למים עם המון מוטיבציה ורצון להצליח. אשדוד (המנצחת) פתחה בפול פאוור את המקצה הראשון שלה ונראה היה שפחות מגמר, לא בא בחשבון מבחינתם. גם הנבחרות של נתניה, חדרה, חיפה, תל אביב ובית ינאי הגיעו חדורי מוטיבציה כבר במוקדמות שהיו מעין הצהרת כוונות להמשך.. חצי הגמר. הקבוצות עצמן היו מעורבות וכללו גולשים צעירים וותיקים, מקצוענים ופחות מנוסים שביחד יצרו שילוב מאתגר שהוסיף המון עניין לתחרות, לראשונה בישראל.
ללא ספק , הקבוצה של בית ינאי הייתה הפתעת התחרות.. ממוצע הגילאים בינהם היה הקטן ביותר בהשוואה לשאר הקבוצות. הרצון, המוטיבציה והרעב להצליח יחד עם שיתוף הפעולה והפרגון ההדדי בינהם, תרמו משמעותית להישג המאוד מכובד שלהם – המקום השני (!)
בתמונה: קים עמאר, נבחרת בית ינאי
ולסיכום..
משהו חדש ומרענן התחיל ביום שישי האחרון בבריכה בחדרה.. תחרות גלישת גלים ראשונה מסוגה עם קונספט שטרם נראה בארץ או בעולם. האווירה הייתה מושלמת לתחרות גלישה, הן מצד המתחרים והן מצד הצופים/הקהל (בנסיבות אחרות של מזג אוויר טוב יותר כנראה שהיינו רואים יותר קהל). המתחרים היו מקשת רחבה של גילאים, ניסיון והישגים בינם לבין עצמם. יפה היה לראות את כולם מתמזגים יחד גדול עם קטן ויותר מזה גם את הפרגון בין הקבוצות שלא היה מובן מאליו. כל הגולשים שהגיעו והתחרו השאירו את האגו האישי שלהם מאחור במטרה להגיע הפעם להישג קבוצתי.. מה שמאוד לא נפוץ בסוג הספורט הזה, שאפו!
השיפוט בתחרות בחסות ארגון גולשי הגלים בישראל ISA היה סופר מקצועי ונתן אינפוט מאוד חשוב לגולשים ולהצלחת האירוע בכלל.
כל זאת יחד עם ארגון והפקה מאוד קפדניים בחסות הספונסרים והמארגנים נתן בסופו של דבר הצגה מאוד מרשימה למי שהגיע וזכה לראות אירוע ספורט כייפי ונדיר שנמצא במרחק נגיעה.
אחרי הכל, תודו שלראות במרחק של 5 מטרים מכם את טל אסייג "החתול", קים עמר או את רוני שיינגרד גולשים ישר מולכם עם הסגנון הסופר מלוטש שלהם והביצועים המטורפים כשמקבלים את המים שלהם ישר לפנים, לא רואים כל יום.. חווייה!!
בתמונה: קים עמאר
בתמונה: טל אסייג
ממש לסיום, דבר אחד בולט היה שלא ראינו בבריכה – לפחות גולשת אחת.. לא משנה כרגע מאיזו סיבה, טכנית / אישית כזו או אחרת. מאוד היינו רוצים לראות גם את הבנות משתלבות בנבחרות המקומיות ומתחרות בפעמים הבאות.
הזוכים
מקום ראשון, נבחרת אשדוד: טל אסייג "החתול" (מימין), גיא כהן ושי ביידא
מקום שני, נבחרת בית ינאי: ג'ון ג'ון רבינוביץ (משמאל למעלה), קים עמאר, גבע ויובל
מקום שלישי, נבחרת חיפה: רוני שיינגרד (משמאל), שמעון שהם ויניב בם.
תודה מיוחדת לצוות הצילום בראשותו של אורי ריכטר והצלם הסופר מוכשר – איגי פטרנקו