המדריך: סוגי גלשנים והתאמתם לסגנון הגלישה גלישת גלים

המדריך: סוגי גלשנים והתאמתם לסגנון הגלישה


צילום: http://www.surfysurfy.net/page/10/?s=quiver credit:

ישנם אין ספור סוגים ועיצובים של גלשנים וככל שענף הגלישה גדל כך הביקוש גדל ומתפתחים עוד ועוד עיצובים וטכנולוגיות שונות שרוצות לתת לכל גולש את ה"גלשן המושלם".

בכתבה האחרונה בנושא https://www.getx.co.il/surfboard-selection/ התייחסתי למבנה הגלשן ובחירה בגלשן לפי עיצוב, נפח ומידות. חשוב לציין שאין חוקיות או נוסחה מוחלטת בהתאמת גלשן לגולש במידה ובנפח. ישנה הערכה של יחס נפח גלשן לפי משקל הגולש והרמה שלו, נתון שמשתנה גם לפי סגנון ועיצוב הגלשן. ניסיון והרגשה אישית של כל גולש הם אלו שיקבעו את בחירת הנפח לכל דגם. במאמר זה אתמקד בנושא העיצובים השונים לאיזה תנאים מתאימים ולאיזה סגנון גלישה. בנוסף, בכל עיצוב יש מגוון תתי דגמים לפי התנאים אליו יועד. אתן דוגמה בחלק מהעיצובים למידות גלשן עבור גולש במשקל 75 ק"ג ברמת גלישה גבוהה.

סוגי גלשנים ועיצובים:

גלשן קצר (Shortboard)

סגנון הגלשן הנפוץ ביותר אצל הגולשים בארץ. נע בין 5.6 ל 7 פיט. לרוב יהיה סביב גובה הגולש עם חרטום מחודד וצר. שלוש חרבות לרוב ואפשרות לארבע בהתאם לסגנון גלשן ולתנאים. מתאים לגלישה זריזה וביצועים חדים בגל סביר ומעלה. ישנם דגמי סטפ אפ (step-up) גבוהים מהרגיל לגל יותר גבוה ודגמי סטפ דאון (step-down) נמוכים יותר לים נמוך יותר. מתאים לגולשים עם שליטה טובה בגל. דוגמה: גובה גלשן 10'5 רוחב 18.75 עובי 2.25. נפח סביב 26 ל'.

המדריך: סוגי גלשנים והתאמתם לסגנון הגלישה

גלשן ארוך (Longboard)

גלשן ארוך נע בין 9 ל 10 פיט בעל חרטום מעוגל עם חרב אחת ארוכה ואפשרות לעוד שני חרבות רגילות בצדדים. מתאים לסגנון גלישה קלאסי ונעים על הגל עם אפשרות הליכה ושינוי מיקום בזמן הגלישה. עם הזמן נהיה מאוד נפוץ בארץ ורבים משלבים גלישה בו בימים קטנים בנוסף. ישנם גם שמבצעים בו ברמה זהה לביצועים בגלשן קצר. דוגמה: 4'9  22.8  2.8.

המדריך: סוגי גלשנים והתאמתם לסגנון הגלישה

פיש (Fish)

גלשן קצר ורחב מהרגיל. נע בין 5 ל 7 פיט, מאופיין ברוקר(קימור פרופיל) שטוח חרטום וקט רחבים מהרגיל. מבנה הטייל הוא סוואלו בצורת W . פיש קלאסי בעל שתי חרבות רחבות וקצרות ויש דגמים עם שלוש או ארבע חרבות. הפיש נותן יכולת תפיסת גלים קלה וזורם על הגל במהירות גם בגל שטוח וחלש. בגלים איכותיים מתאים לסגנון גלישה מהיר עם תמרונים גדולים על הרייל (דופן הגלשן). דוגמה: 4'5  19.75  2.25  28 ל'.

המדריך: סוגי גלשנים והתאמתם לסגנון הגלישה

גרובלר/הייבריד (Hybrid , Groveler)




ישנם עוד כל מיני שמות לגלשנים שנמצאים בטווח ההכלאה בין הגלשן הקצר לפיש. נעים בין 5 ל 7 פיט. סגנונות אלו הפכו להיות מאוד מוצלחים מהסיבה שמאפשרים יכולת תפיסת גלים וזרימה קלים יחד עם אפשרות תמרון דומה לגלשן קצר, בעיקר בימים קטנים וחלשים שגלשן קצר הוא גבולי לגלישה. יגיעו לרוב עם אופציה של חמישה בתי חרבות למשחק עם החרבות. מתאים למגוון תנאים וסגנונות בהתאם לדגם. דוגמה: 5.5  19.25  2.32  27 ל'

המדריך: סוגי גלשנים והתאמתם לסגנון הגלישה

פאנבורד (funboard)

גלשן ארוך מהרגיל וקצר מהלונגבורד. נע בין 6 ל 9 פיט. מתאים מאוד לשלבי ההתחלה ולגולשים שרוצים ליהנות מתפיסת גלים בקלות. רוב דגמי גלשני הלימוד (סופט) הם בעיצוב גלשן הפאנבורד. דוגמה: 6'6  20  2.32.

המדריך: סוגי גלשנים והתאמתם לסגנון הגלישה

מיני סימונס (Mini Simons)

מעין לונגבורד קצרצר. נע בין 4 ל 6 פיט. נמוך רחב עם רוקר כמעט שטוח לגמרי וחרטום מעוגל בעל שתיים או ארבע חרבות רחבות וקצרות בצידי הגלשן. מאפשר תפיסת גלים קטנים מאוד עם מהירות ויכולת תמרון ייחודית. מתאים בעיקר למי שאוהב לגלוש בגלים קטנים. דוגמה: 10'4  20  2.4  29 ל'.

המדריך: סוגי גלשנים והתאמתם לסגנון הגלישה

גאן (Gun)

גלשן גבוה ורחב מהרגיל עם חרטום וקט צרים ומחודדים לתנאי גלישה בגלי ענק. נע בין 7 ל 11 פיט. פחות רלוונטי לים התיכון אם כי ישנם גולשים שנהנים מהם בימים גדולים גם פה. 2'8  20.5  2.75.

המדריך: סוגי גלשנים והתאמתם לסגנון הגלישה

חרב אחת (Single fin)

גלשן בעל חרב אחת מוארכת. מתאים לסגנון הקלאסי של פעם. לרוב עם טיל פין טייל וגם יכול להיות במגוון עיצובים ומידות.

המדריך: סוגי גלשנים והתאמתם לסגנון הגלישה

גלשן לגלישת גרירה (Tow in surfboard )

גלשן עם רצועות אחיזה לכפות הרגליים בדומה לגלשן רוח המיועד לגלישה בגלים גדולים ולגלים שקשה לתפוס בחתירה עם הידיים. הכניסה לגל כאשר הגולש עומד על הגלשן ונגרר עם חבל מאופנוע הים (כמו בסקי מים) אל תוך הגל.

המדריך: סוגי גלשנים והתאמתם לסגנון הגלישה

עיצובים אסימטריים ועידן חדש

אסימטריים הם גלשנים ששונים בשני הצדדים כדי להתאים גלישה בגל מסויים לרוב ולגולש מסויים גופי (רגל שמאל אחורה) או רגולר (ימין אחורה) לפי המבנה של הגלשן. החשיבה בעיצובים אלו מגיעה מכך שלכל גולש גלישת הבקסייד (גב לגל) והפרונטסייד (פנים לגל) שונים אחד מהשני. דבר נוסף הוא התאמת גלשן אסימטרי לגלישה בגל בפויינט קבוע עם שבירה לצד מסויים. ישנם עיצובים חדשנים נוספים שדומים בעיצוב לגלשני הקייט שסימטריים בחרטום ובקט ונותנים עוד גישה חדשה בכל הקשור לתחושה במים.

המדריך: סוגי גלשנים והתאמתם לסגנון הגלישה




פינלסס (Finless) ללא חרבות

הגלשן הראשון בעולם היה מעץ ללא חרבות ונקרא  Alaiaועוד היום ישנם שייפרים שמכינים גלשנים כאלו מעץ.  בהמשך נוצרו עיצובים מודרניים גם מגושים שמאפשרים סגנון עם פחות אחיזה  ויותר החלקה על הגל.

המדריך: סוגי גלשנים והתאמתם לסגנון הגלישה

 

לסיכום, כל עניין הדגמים ועיצוב הגלשנים נהיה פתוח ויצירתי לחלוטין. הכלאות בין הדגמים, משחק עם החרבות, שימוש בחומרים שונים ועוד יוצרים שוק רחב ומגוון של עיצובים המאפשרים לכל גולש להנות בכל סגנון גלישה ולהשתפר בכל תנאי גלים אפשרי.

טיפ קטן לבעלי ניסיון: אם יש לכם דגם בראש שמרגיש לכם ללכת עליו, כי ראיתם סרטון או העיצוב מסקרן או ראיתם מישהו במים שעשה לכם חשק או כל סיבה שתהיה, לכו עליו זה יגלה לכם דברים חדשים במים. חשוב להחזיק ביד, מתחת לזרוע ומול הגוף ולהרגיש שיש חיבור לגלשן.




 

 

Spread the love