דלקת אוזניים : דלקת הגולשים
תכף האביב מגיע ועמו עונת הרוחות הצפוניות, אך עם החדווה שעולה בקרב גולשי הקיט, הרוח והגלים – ישנם כאלה שרועדים ולא משמחה.
נסו לדמיין כאב כזה שדוקרים אתכם במחט בתוך האוזן או שיש בה תוף מרים המפמפם לכם פולסים של כאב למוח שאתם לא מסוגלים לעשות כלום: לראות, לדבר או ללכת – רק לגמגם בדמעות לתוך הכרית.
כשהכאב סוף סוף יורד אחרי אינספור משככי כאבים וטונות אנטיביוטיקה – אתם חוזרים לגלוש וזה חוזר שוב ושוב, דלקת אוזניים.
האהבה הגדולה שלכם לים מתחלפת בפחד מהכניסה למים,פחד מבריכות ואפילו מקלחות.
זו אינה בעיה רק של ילדים קטנים ששוחים אלא רחבה הרבה יותר ומשותפת לכל אוהבי הים שהם גולשי גלים רוח, קייט וסאפים. הבעיה שזו אינה סתם דלקת אוזניים שכל רופא א.א.ג. יכול להבין אותה ולתת פתרון קבוע, אלא תופעה רחבה ספציפית לאוהבי הים בגלל שהיא משלבת סימפטומים של "אוזן הגולשים" בתנאי קור ורוח ודלקת קלאסית של זיהומים בתנאי חום ולחות.
כמה מצבים שמעוררים אותה
אוויר קר קפוא ומי קרח של יום גשום, רוח מקפיאה שהאוזניים שלכם בוערות עם הכניסה לאוטו, התרסקות בגלים עם הרבה חול שנדחף לאזנים במים קרים וגם חמים, מים חומים ממי גשמים וחולירע באדיבות העיריות שלא מנקזות תעלות, שפך מנחלים מקסיקנים או כי מישהו בשפדן שחרר ביוב גולמי לים "בקטנה". מתחיל שקשוק של מים באוזן (שלא טרחתם לייבש אותה כי מיהרתם ללימודים או לעבודה) זה לא מפסיק להציק לכם ולאט לאט השקשוק הופך להמיית ים ואז מגיעה הסערה שהופכת אתכם לשברי כלי מתחננים למוות-בין אם זה על ערסל במקסיקו או בתור בקופת חולים.
עכשיו קצת הסברים קליניים מהי דלקת וסוגיה
לתשומת לבכם הקוראים: הכתבה באה כאסופת מידע ממקורות רפואיים שונים והינה בגדר המלצה בלבד. אין לקחת בשום אופן החלטה טיפולית לפני ביקור והתייעצות עם רופא מומחה .
דלקת אוזן חיצונית – היא זיהום בתעלת האוזן. הזיהום עלול לתקוף את התעלה כולה או חלק קטן שלה. דלקת אוזן חיצונית נפוצה אחרי שחייה מרובה. הגורמים לה הם מגוון רחב של חיידקים ולעיתים רחוקות גם פטריות. אנשים הסובלים מאלרגיות, פסוריאזיס, גרד או דלקת עור של הקרקפת, רגישים יותר לדלקות אוזניים. חבלה בתעלת האוזן בעת ניקוי וכניסת מים או צבע לשיער לתעלת האוזן גורמות אף הן לדלקת. תעלת האוזן מתנקה מעצמה על ידי הוצאת תאי עור מת מעור התוף החוצה, ניסיון לנקות את תעלת האוזן על ידי קיסם משבש את פעולתו של מנגנון הניקוי העצמי והדבר עלול לדחוף את הלכלוך לכיוון עור התוף ולגרום להצטברותו שם. צבר של לכלוך ושעווה לוכד את המים הנכנסים לאוזן במקלחת או בבריכה, והתוצאה היא עור לח ורך בתעלת האוזן החשוף יותר לפגיעת חיידקים ופטריות.
דלקת חריפה של האוזן otitis medi / – היא זיהום חיידקי או נגיפי התוקף את האוזן התיכונה.האוורור החיצוני הוא דרך התעלה החיצונית המובילה אל האפרכסת. והאוורור כלפי פנים נכנס דרך האף אל תעלת הניקוז ואל תוך האוזן. כאשר פתח התעלה הפנימית של האוזן צר ומעט נזלת חוסמת, יש צבירת נוזלים בחלל האוזן התיכונה והפרעה באוורור. בדרך כלל מחלה זו מתפתחת כסיבוך של הצטננות. נגיפים או חיידקים מהגרון מגיעים אל האוזן התיכונה דרך חצוצרת השמע ולעיתים באמצעות זרם הדם.
הסימן הראשון הוא כאב אוזניים חזק ובלתי פוסק. יכולה להיות ירידה בשמיעה, בחילות, הקאות, שלשולים וחום. אם עור התוף נקרע-עלולה להופיע הפרשה .
Surfer's ear– אופיינית לגולשים במים קרים בקליפורניה, צ"ילה או בכל מקום קררר.
העצם הפנימית של התעלה צומחת פנימה ונוצר מעבר צר יותר שלוכד את כל הבלגן שצוין בדלקת האוזן התיכונה (למעלה) התופעה הזאת לא קיימת בארצנו הקרה ואפשר לקרוא עליה באינטרנט. אחת הסיבות שאני מציין את התופעה הזאת היא שבזכותה נוצרו כמה אמצעי הגנה לאוזן שספציפיים לגולשים וטובים בהחלט לישראל.
דלקות אוזניים חוזרות
הדלקות באוזן נגרמות על ידי סוגים רבים של נגיפים וחיידקים, כך שלמרות החיסוניות הנרכשת כנגד אותו מחולל מסוים, האפשרויות להידבקות חוזרת הן רבות ומגוונות. ובכל זאת, יש אנשים עם נטייה לדלקות חוזרות באוזן כאשר יש שלושה מקרים או יותר שבהם מאבחנים היטב דלקת באוזן תיכונה תוך פרק זמן של חצי שנה או פחות, או מעל ארבע דלקות בשנה – מדובר בדלקות חוזרות. במקרים אלה ייתכן שהרופא יחליט על טיפול אנטיביוטי מונע במשך שלושה שבועות. בטיפול מונע המינון של התרופה הוא חצי מהמינון הרגיל .
טיפות אוזניים אנטיביוטיות ניתנות לדלקת חיצונית באוזן (שהיא דלקת בתעלה החיצונית ולא בחלל האוזן התיכונה). כאשר הדלקת היא באוזן התיכונה, הטיפות מבחוץ לא יכולות להגיע לחלל זה, כיוון שהוא חסום על ידי עור התוף. לכן בדלקת אוזניים תיכונה, בדרך כלל, אין מקום לטיפול בטיפות אנטיביוטיות.אז מקבלים אנטיביוטיקה בכדורים שמגיעה לכל הגוף.
אם באתם לרופא כשהדלקת חמורה אין לכם ברירה אלא לקחת במשולב לאוזן ולגוף טיפות + כדורים.
במקרה של דלקת חריפה אתם תקבלו קרוב לוודאי DEX-OTIC טיפות אוזניים במרשם בלבד!
אנטיביוטיקה AMOXICLLIN או מוקסיפן תלוי מה ההמלצה של הרופא וגם זה במרשם בלבד!
לא לקחת את אלה אם יש לכם במקרה במקרר לפני בדיקת רופא! הן ממסטלות ומחלישות מאד את הגוף ולוקח הרבה זמן לחזור לתפקוד מלא אחרי התרופות.
בתמונה: אנטיביוטיקה בטיפות וכדורים
לאחר שהדלקת נרגעה אפשר להתחיל לחשוב על גישה טיפולית מונעת או טיפול בשלבים ראשונים של דלקת לפני שמחמירה למצב של כאב וחוסר תפקוד.
כמו שהגלישה היא אינדיבידואלית ולכל אחד יש סטייל משלו כך גם הגוף מגיב אחרת
אותו הדבר בטיפול -אנו בוחרים גישה שונה לתרופות מתועשות או תרופות סבתא (טבעיות).
טיפולים מתאימים ברפואה משלימה:
דיקור סיני ודיקור יפני – מסלקים את הליחה והחום המצטברים באוזן ומחזקים את האיברים החלשים. כדאי לטפל גם כשלא חולים על מנת לחזק את הגוף כדי שהתופעה לא תחזור.
- הומאופתיה – טיפול בשורש הבעיה על ידי רמדי מתאים לחולה.
- נרות הופי – שיטת טיפול אינדיאנית עתיקה. נר הופי מורכב מדונג טהור, תמצית דבש, עשבי מרפא כגון מרווה, בבונג ושמנים ארומאטיים אחרים. שריפת הנר מעל האוזן מוציאה את הדלקת. אסור במקרה של חור בעור התוף ויעיל רק אם יש הרבה הפרשות מהאוזן.
- צמחי מרפא – עוזרים לטהר ליחה על ידי צמחים, מינרלים, ויטמינים אשר בטבע.
- תזונה ונטורופתיה – מטפלים על ידי הורדת מזונות היוצרים ליחה בגוף והוספת מזונות המחזקים את המערכת החיסונית.
- טיפות אוזניים – תמצית שום מהול בשמן זית חם, או מיץ בצל מהול, טיפת חומץ תפוחי עץ –
טובלים צמר גפן ושמים באוזן. אם ישנו חור בעור התוף הפעולה אסורה.
מערכת חיסון חלשה מובילה לתופעות חוזרות ונשנות של כאבי גרון, דלקות גרון, דלקות אוזניים כרוניות ובעיות כמו סינוזיטיס כרוני, כאבי ראש ואלרגיות. מערכת החיסון בגופנו נחלשת בעיקר על רקע תזונה לא נכונה, המכבידה מאוד על המערכת הלימפטית. המערכת הלימפטית בגופנו מהווה חלק ממערכת החיסון ותפקידה לעזור בפינוי גורמים נגיפיים החודרים לממברנות (או ריריות: לדוגמא רירית האף). התזונה בחברה המערבית מערבת חומרים רבים שהגוף מתקשה לפרק אותם. לא נועדנו לפרק סוכרים רבים, חומר שימור, מונוסודיום גלוטומאט וצבעי מאכל או הורמונים. כאשר הגוף עסוק בפירוק של חומרים לא טבעיים ושל רעלים המערכת הלימפטית מותשת. בריריות הגוף מצטברת פסולת רבה.
הקשר של אף – אוזן – גרון אינו קשור רק לרופא שמתמחה בכך, אלא למעבר של חומרים בין הריריות. כך, דלקות גרון שלא טופלו ראוי עשויות לתרום להופעתם של כאבי אוזניים או בעיות אוזניים בהמשך החיים.
כדאי לוותר על כל המזונות היוצרים לחות וליחה בגוף: מוצרי חלב, מוצרים תעשייתיים המכילים חומרים משמרים, מזונות המכילים סוכר לבן או קמח לבן.
פעולות מניעה כלליות:
- הימנעו מחשיפה ממושכת של האוזניים למים באמצעות שימוש באטמי אוזניים – פקקים לאטימת האוזן מפני חדירת מים.
- השתמשו בכובע המכסה את האוזניים בעת שחייה או רחצה בבריכה.
- טיפול בתפיסות מבוססות אלכוהול לייבוש תעלות האוזניים לאחר חשיפה למים.
- הימנעו מהסרת שכבת השעווה הפנימית באוזן וניקוי פנימי של האוזן בעזרת מקלוני צמר גפן, על מנת לשמור על שכבת המגן מפני חדירת מים עודפת.
- הקפידו על רחצה בבריכות שבהן תחלופת המים גבוהה ושהמים בהן עוברים סינון, חיטוי וניקוי קבוע ותדיר.
- חשוב מאד, אם אתם מתאמנים על צלילה אפילו לעומק קל אם אתם מקנחים את האף ויש לכם כאב קל באזנים – לא לצלול אלא לחכות שהכאב ייעלם.
תכשירים מוכנים בשוק נגד כאבים ודלקת – קחו בחשבון שלא כל המוצרים נמצאים בשוק ויש לברר תחילה מה מתאים ומה קיים.
DRY EARS (של חברת נוה פארם) תרסיס הנמכר בכל בית מרקחת ללא מרשם רופא.
מנגנון הפעולה של התכשיר: הנוזל שבתרסיס מתערבב עם המים שנותרו בתעלת השמע, מפחית את משקלם הסגולי, מגדיל את המרחק בין מולקולות המים ומאפשר אידוי מהיר של המים והלחות.
אופן השימוש: יש להטות את הראש מעט, וללחוץ לחיצה אחת – שתיים בעדינות לתוך תעלת השמע. ניתן לחזור כמה פעמים ביממה, במידה שתחושת הנוזלים לא משתפרת. התרסיס אינו מוגבל לגיל מסוים.
אזהרה: ילדים שנושאים כפתור בעור התוף אחרי ניתוח כפתורים, אין להשתמש בתכשיר.
תכשירים להקלה על הכאב
במידה שמתפתחים סימנים ראשוניים כגון רגישות במקום או כאב קל, ניתן להשתמש במוצרים הבאים:
- OTIKON – (של חברת טרי אוף לייף) תרסיס הנמכר בכל בית מרקחת ללא מרשם רופא. התכשיר מבוסס על שמן זית, תמצית צמח הוורבסקום, תמצית שמן קלנדולה, שמן היפריקום, תמצית שום – כל אלה ידועים כבעלי תכונות אנטיבקריאליות נוגדות כאב ומחזקות את האוזן לאחר חשיפה לרטיבות וקור.
אזהרה: ילדים שנושאים כפתור בעור התוף אחרי ניתוח כפתורים, אין להשתמש בתכשיר.
- סירופ EN FORMULA (תוסף מזון של חברת סופהרב) – זהו סירופ צמחי הנמכר בבתי המרקחת וחנויות הטבע. התכשיר מבוסס על צמחי מרפא הידועים בהשפעותיהם הטובות על דלקות באופן כללי ועל האוזניים בפרט כגון: לחך, קמומיל, אכיניצאה, קפסיקום, וכמו כן מכילים שני מלחי תא – ברזל זרחתי, המסייע בתחילת מצב דלקתי, ואשלגן-כלורי, המסייע בספיגה של נוזלים באוזניים וב-EUSTACHIAN TUBE.
אזהרה: הסירופ מכיל סוכר, ולכן אינו מומלץ לחולי סוכרת או לבעלי ערכי סוכר גבוליים. הסירופ מיועד לתינוקות מעל גיל שנה.
- טיפות אוזניים TRAUMHEEL (של חברת טעם טבע אלטמן) – טיפות הניתנות לרכישה בכל בתי המקרחת. מדובר בטיפות המגיעות בבקבוקונים אישיים, המבוססות על צמחי מרפא הידועים כנוגדי דלקת, התקררות וכאבי אוזניים, כגון: אכיניצאה, קמומיל, ארניקה, קלנדולה, היפריקום, הממליס, ועוד.
אזהרה: ילדים שנושאים כפתור בעור התוף אחרי ניתוח כפתורים, אין להשתמש בתכשיר.
בכל מקרה שמתפתח לכדי דלקת, או מלווה בחום, יש לפנות לרופא לקבלת טיפול רפואי.
אטמי אוזניים
קודם כל כמה הערות חשובות:
לכל אחד מבנה אוזן שונה ואפילו אוזניים לא זהות. לכל אחד יש דרגת רגישות או אי נוחות שונה – מה שטוב לאחד לא טוב בהכרח לכולם. במקרים של יציקות בהזמנה יש לקחת בחשבון שהאוזן גדלה ואחרי חצי שנה – שנה צריך יציקה חדשה.
לשומעים מביננו, החיסרון הוא אבדן השמיעה בגלל האטמים חוץ מ surfears שפותר אותה.
אם לא מתרסקים ממש מתחת לגלים ומתערבלים כמעט ולא ייכנסו לכם מים לאוזן. אם כבר נכנסו אפשר להוציא אטם על החוף או מעבר לגלים ולנער את המים ולהחזיר למקום.
כמה מוצרים שקיימים בשוק כרגע:
אטמי אזנים של speedo לשחייה – פקקים קטנים שנכנסים לתוך האוזן כמעט בלתי נראים. לא מתאימים לגלישה או קייט כי אם תקבלו מכה הם יחדרו פנימה ויגרמו נזק. לא מתאימים לצלילה. אין להם כמה גדלים בד"כ one size.
אטמי אזנים ספידו
אטמי אזנים ביציקה מלאה שכוללת את האפרכסת הפנימית – בכל מכון לבדיקת שמיעה ומכירת מכשירי שמיעה ניתן להזמין. קצת יקר בהשוואה לכל המוצרים – חשוב לבקש איטום לשחייה. שלא יתבלבלו עם אזניות למכשיר שמיעה. זה מעולה למי שעושה קייט וגלישת רוח כי אם תקבלו מכה זה מונע נזק וגם מגן טוב מהרוח אך לא ניתן לשמוע איתם. למי שהאסתטיקה חשובה לו יש מצב שתרגישו לא נוח איתם. כמו כן בגלישה בגלים גבוהים יש סיכוי שיעופו לכם מהאוזן (כמו שקרה לי במקסיקו) בגלל גודלם.
הפתרון הכי טוב כרגע בשוק למי שממש רוצה לשמוע במים את החברים שלו או את הים
אלה surfears שניתן להשיג בארץ ב KLINIKA (כיכר אתרים ת"א). הם טובים לשחייה וגלישה ויש להם עיצוב אסתטי עם 3 גדלים באריזה להתאמה אישית לאוזן.
גילוי נאות: אני גולש ושוחה איתם כשיש חשש לזיהום במים או קר מאד עם רוח.
אטמי SURFEARS
כל האטמים שציינתי קודם ניסיתי. כל אחד טוב ונתון לבחירה אישית. לא להתפתות לקנות אטמי רעש למטוסים או גל סיליקון פלסטלינה מהסוג שלשים ודוחפים לאוזן. זה עלול לחדור בלחץ הים ותצטרכו רופא בכדי להוציא אותם. כנ"ל שעווה לגלשנים שעלולה לשרוט את החלקים הפנימים בגרגירי חול מלח או חומר זר.
חשוב מאד מאד:
- לא להשאיר את האטמים באוזן,בחזרה מהים כי זה מייצר את התנאים לדלקת אם נכנסו קצת מים וזיהום מהים.
- לשטוף היטב את האטמים כי אם יהיה אפילו גרגיר מלח או חול זה ישרוט לכם את תעלת האוזן בפעם הבאה ויזמין דלקת מיידית.
- תקפידו לשים לאחר הניגוב ויבוש באריזה בקופסה סגורה, לא בשמש.
אפשר כמובן לשלב עם כובעי ים הדוקים מהסוג שמשמש לטריאתלון ולא חסרים בשוק – המגוון אדיר. - בתחום הגלישה אפשר לרכוש כובעי ים מניאופרין החומר של החליפה אך הם יקרים ומסורבלים. כמו כן, לא כל אחד יכול להסתגל אליהם בעיקר בימי שמש בחורף.
המלצה שלי לשים אטמים ומעליהם את הכובעים הנ"ל לימים של רוח חזקה מאוד וקור קיצוניים.
לסיכום, כל אחד ינסה ויבחן מה טוב לו. האטמים טובים לכל השנה למי שיש דלקות כרוניות חוזרות ולא רק למי שסובל בחורף. בכלל לא יזיק לתרגל להגן על האזנים שלנו באופן שגרתי כמו שאנו מורחים קרם הגנה מהשמש.
מערכת getX מאחלת רק בריאות לקוראינו שיצליחו בעקבות כתבה זו –
לצמצם את הסיוט הזה ושנהנה מגלישה בריאה בין גלי הים התיכון או בכל אוקיינוס.