סקייטבורד זה לא פשע – זו עזרה הומניטרית עמוד הבית

סקייטבורד זה לא פשע – זו עזרה הומניטרית


בתמונה: בניית סקייטפארק באדיס אבבה, אתיופיה

סקייטבורד זה לא פשע – זו עזרה הומניטרית

הידעתם שסקייטבורד מציל חיים? זה ידוע שסקייט יוצר שפה משותפת בין אנשים ברחבי כל העולם, אבל האם שלום עולמי יגיע בצורת "קיקפליפ – ברגים" ? יש מצב ! קרש עץ אחד עם ארבעה גלגלים יכול לשנות לאנשים את החיים מן הקצה אל הקצה. ההוכחה לכך הם הסקייטפארקים הרבים שקמים בשנים האחרונות במדינות עולם שלישי, וגם כאן אצלנו במזרח התיכון.

בסרטון: תהליך הקמת הסקייטפארק באדיס אבבה, אתיופיה

כניסה לעולם הסקייט מלווה בשינוי מוחלט בפרספקטיבה על החיים, ואני לא מגזים. מי שהחיידק כבר אצלו בדם יכול להעיד, שכשעולים על הסקייטבורד זווית הראיה על הרחוב משתנה, תשומת הלב לפרטים הקטנים של סלילת הכביש מתעוררת, וכל ספסל, גרם מדרגות, או מעקה מקבלים משמעות חדשה.

העולם הופך לגן שעשועים אחד ענק שכל סקייטר בוחר לשחק בו כרצונו ויש אין סוף דרכים להתגלגל בהן. ההרגשה של ללמוד תרגיל חדש על הדבר הזה היא פשוט ניצחון. ויותר מזה, כשחולקים את החוויה עם אחרים אין לדעת מה יוליד הסשן.

בסרטון: הסיפור שמאחורי סקייטפאל מפי המייסד

בשנים האחרונות קמו ארגונים ללא מטרות רווח, המציעים לאוכלוסיות מקומיות במדינות נכשלות, לאמץ לעצמן את תרבות הסקייטבורד ככלי חינוכי ומעצים לבני נוער. הגדול מבין הארגונים העולמיים הוא SKATEISTAN, שהתחיל את פעילותו ב2007 באפגניסטן.

סקייטבורד זה לא פשע – זו עזרה הומניטרית

בתמונה: הסקייטפארק הראשון באפגניסטאן

הארגון משלב 1500 ילדים בגילאי 5-17 מדי יום בפעילות סקייטבורד ענפה, כאשר 40% מהן בנות (שרוב הפעילויות הספורטיביות נשללות מהן בחייהן תחת שלטון דתי). במקביל לשיפור הביטחון על סקייטבורד, הארגון משלב תכניות ציור וצילום, כמו גם לימודי זכויות אדם ואיכות הסביבה. הפעילויות השונות מהוות סביבה נוחה לבני נוער לפתח כישורים חדשים בזכות משחק וכושר מנהיגות. וכיום פעילות הארגון התרחבה גם לקמבודיה ודרום אמריקה, כאשר הפארק הקהילתי החדש ביותר שהם בנו נמצא ביוהנסבורג, גרמניה.

סקייטבורד זה לא פשע – זו עזרה הומניטרית

בתמונה: בונים את הסקייטפארק בנפאל

ארגון גדול נוסף, העובד במתכונת דומה ושואב את השראתו מ"סקייטיסטאן", הוא MAKE LIFE SKATE LIFE, שפעילותו מתפרשת על ערים כגון: אדיס אבבה (אתיופיה), לה פאז (בוליביה), אמאן (ירדן) והטרי ביותר באנפורנה (נפאל). כמו כן יש את SKATE – AID, גם הוא ארגון עולמי, עזר לבנות פארקים במקומות שונים באפריקה, כמו: קניה, אוגנדה, טנזניה וסודן.

…עוד פארקים נבנו גם בהודו ובבית לחם(!). הארגונים מגייסים את הכסף הנדרש, בונים את המתקן בשיתוף עם הקהילה המקומית ומתחזקים אותו באופן שוטף בעזרת מתנדבים מכל העולם.

בעשור האחרון הסקייטפארקים בישראל צצו כמו פטריות אחרי הגשם. בכל עיר כמעט יש פארק מקצועי מבטון שבמקרה הטוב תוכנן ע"י אבי לוזיה (איש המקצוע של הסצנה בארץ), או לכל הפחות נבנו ע"י חברות בינלאומיות. מה שמדהים באמת זו העובדה שסקייטבורד מתחיל לגדול גם בגדה המערבית – החצר האחורית של המזרח התיכון. הניצנים הראשונים של סצנת הסקייטבורד הפלשתינאית החלה בפרויקט המיני-ראמפ בקלקיליה. קני ריד, סקייטר מקצועי לשעבר שהיה ידוע בתור "המטייל", היה ממקימי ארגון SKATEQUILYA שבזכותו, בזכות תמיכה מקומית (בועז אקינו, יונתן סמיילי) ועזרה בינלאומית (דייב דאנקן ובראיין פאטצ') קמה לתחייה ראמפה מרשימה מאד בעיר מוקפת החומה. הראמפה נמצאת בשטח גן חיות פרטי, על הגבול עם מגרש הכדורגל העירוני, נעולה מאחורי שער ברזל גדול והגישה אליה מותנית באישורו של בעל הבית, שאינו סקייטר בעצמו, אך מאד מתלהב מהתחום. כמובן שאף שער בעולם לא יעצור חבורה של סקייטרים רעבים לסשן, אז הצעירים מוצאים את דרכם לראמפה גם מחוץ לשעות הפעילות המוגדרות. כמובן שהראמפה נהייתה מקום המפגש של כל הסצנה האלטרנטיבית של האזור – רקדני הברייקדאנס, הפארקוריסטים והבליידרים. לאחרונה עברה הראמפה שיפוץ, אשר גם הוא מומן מכספי תרומות בינלאומיים, ומדי יום מושכת אליה צעירים וסקרנים שבאים ליהנות מהאווירה.

סקייטבורד זה לא פשע – זו עזרה הומניטריתבתמונה: הלוגו של סקייטפאל

סקייטבורד זה לא פשע – זו עזרה הומניטרית

בהשראת הראמפה בקלקיליה, והפעילות המדהימה של אירגון "סקייטקיליה", קמה עמותה בשם SKATEPAL, שהחלה לפעול בשנת 2013 ומטרתה לבנות סצנת סקייטבורד עצמאית ומתפקדת בגדה המערבית. הם החלו בבניית ראמפה קטנה בכפר זבבדה בהרי השומרון, ומתן שיעורי סקייטבורד לילדים המקומיים, בדגש על נערות צעירות שהרבה מהפעילויות הספורטיביות והחברתיות לא נגישות להן בדרך כלל.

סקייטבורד זה לא פשע – זו עזרה הומניטרית

בתמונה: הראמפה בזבבדה

סקייטבורד זה לא פשע – זו עזרה הומניטרית

בתמונה: שיעורי סקייטבורד בזבבדה

לאחר שהפרויקט הזה נסגר הם המשיכו לעבוד עם הקהילה המקומית, למצוא ולהכשיר שטח שישמש כפתרון ארוך טווח לסצנה המתפתחת ולבנות בו סקייטפארק מקצועי מבטון. השטח הראשון שהוקצע עבור הארגון היה ליד העיר שכם, בכפר אסירא א-שמליה – שם בנו חברי הארגון סקייטפארק DIY קטן בעזרתם של מתנדבים מכל העולם, ביניהם כריס ג'ונס – סקייטר מקצועי של חברת הקרשים הבריטית ISLE.

סקייטבורד זה לא פשע – זו עזרה הומניטרית

סקייטבורד זה לא פשע – זו עזרה הומניטרית

בתמונות (2) : הסקייטפארק בכפר אסירה א – שמליה בבנייה ובסיומו

כיום, הארגון ממשיך לגייס מתנדבות ומתנדבים שיגיעו מדי שנה לאייש את שיעורי הסקייטבורד ב"פארק רוזה", ונמצא בתהליכים מתקדמים לקראת הסקייטפארק הבא שלהם בכפר ג'יוס, ליד קלקיליה, שבנייתו עתידה להתחיל כבר בחודש ספטמבר הקרוב.

סקייטבורד זה לא פשע – זו עזרה הומניטרית

בתמונה: סקייטריות בפארק רוזה

ארגונים אלו מחפשים מתנדבים לאורך כל השנה. אם מעניין אתכם להצטרף למאמץ , לבנות ולפתח את עולם הסקייטבורד, שלחו לחבר'ה האלה מייל – כבר מההתכתבות איתם מרגישים את האנרגיות החיוביות שהם מפיצים!

סקייטבורד זה לא פשע – זו עזרה הומניטרית

בתמונה: הסקייטר בועז אקינו יחד עם צוות שבנה את הראמפה בקלקיליה

הכתבה נועדה להעלות את המודעות על ארגונים אלו, ועל השפעותיו החיוביות של הסקייטבורד ולא באה לנקוט עמדה פוליטית כזאת או אחרת. באופן אישי סקייטבורד שידרג משמעותית את החיים שלי והייתי רוצה לאפשר את החוויה הזאת גם לאחרים – עוד לא יצאתי למשלחת בניה מהסוג הזה, אבל בתור אחד ששומר עם כמה מהחבר'ה האלה על קשר, זה בהחלט משהו שאני מתכנן לעשות מתישהו בשנים הקרובות מאד, אמן!

סקייטבורד זה לא פשע – זו עזרה הומניטרית

בכרזה: ציטוט מעניין של הסקייטר איאן מאקיי…."זה לא תחביב…זה לא ספורט…זו דרך להגדיר מחדש את העולם סביבך".

לינקים לאתרי האינטרנט של העמותות שצוינו בכתבה:

https://skateistan.org/

http://www.skatepal.co.uk/

https://makelifeskatelife.org/

http://www.skate-aid.org/en

 

 

Spread the love